Omalääkäri – paras lääkäri

Lääkäripula koettelee kaikkia pieniä terveyskeskuksia. Terveyskeskuslääkärin työ ei houkuta eikä palkkakaan enää toimi houkuttimena. Ei haluta muuttaa syrjäseudulle. Esimerkiksi työaikoihin kaivataan joustoja, joita pienemmissä terveyskeskuksissa ei ole mahdollisia toteuttaa.

Omalääkärit ovat jääneet historiaan lääkäripulan takia. 2000-luvun alussa järjestelmä oli käytössä 70 prosentilla kunnista, mutta siitä on jouduttu luopumaan, kun sijaisia ei saada. Kuitenkin omalääkärijärjestelmä olisi ideaalinen varsinkin pitkäaikais- ja monisairaiden hoidossa.

Kokoomuksen ajaman valinnanvapauskokeilun myötä meitä yläsavolaisia kohtasi erinomainen onni, kun saimme vuoden 2017 alusta lähtien lisää lääkäripalveluja. Ylä-Savo pääsi pilotiksi ja Kiuruvedellä jopa 30 prosenttia väestöstä siirtyi Kunnanlääkäreille. Kunnanlääkäreistä tuli kiuruvetisten omalääkäri. Kunnanlääkäreillä oli yksiköt myös Sonkajärvellä, Iisalmessa, Sukevalla ja Rautavaaralla.

Kunnanlääkäreihin vaihtoi noin 5 000 yläsavolaista. Suurimpana syynä vaihtoon oli lääkäripalvelujen saatavuus. Hoitoon päästiin nopeammin ja myös työpäivän jälkeisiä aikoja oli saatavilla iltakuuteen asti.

Terveyskeskustenkin oli pakko ottaa opikseen, kun asiakaskato tapahtui. Piti ruveta palvelemaan paremmin, toki asiakaskunnan pieneneminenkin paransi palvelua. Myös uusia tapoja toimia on yritetty ottaa käyttöön, muun muassa iltavastaanotot.

Valinnanvapauskokeilu kesti heinäkuun loppuun. Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän hallitus päätti ottaa käyttöön palvelusetelin vastaanottopalveluihin. Setelin arvoksi määräytyi Ylä-Savon Soten oman vastaavan toiminnan kustannus, joka oli 27 prosenttia alhaisempi kuin kokeilun aikainen kapitaatiomaksu. Sopimusaikaa annettiin viisi kuukautta.

Kukaan palveluntarjoaja ei ilmoittautunut. Millainen yritys lähtee tähän? Ei viiden kuukauden takia kannata tehdä investointeja eikä rekrytointeja. Lisäksi tulot olisivat pienentyneet melkein kolmanneksen.

Valinnanvapauskokeilu loppui ja Kunnanlääkärit ovat lopettaneet toimintansa. Terveyskeskusten lääkäripula ei häviä mihinkään. Kiuruvedellä se tarkoittaa, että 2600–3000 kuntalaista siirtyy takaisin terveyskeskuksen jonoihin. Keikkalääkäreitä, jotka maksavat kunnalle 150–200 euroa tunti ja jotka ovat monikansallisten pörssiyhtiöiden palveluksessa, palkataan lisää, jos heitä edes saadaan. Sote-menot tulevat kasvamaan entisestään. Erikoissairaanhoidon kustannukset nousevat, kun lääkäri ei tunne potilaan historiaa ja lähettää varmuuden vuoksi Kuopioon. Ambulanssiralli KYSiin pahenee entisestään, ja kunnat maksavat.

Yrittäjyyden väheneminen ja palveluiden yksipuolistuminen on todella harmi. Ylä-Savon Sote teki mielestäni pahan virheen mitoittamalla palvelusetelin arvon liian alas. Laskentapohjana oli oman vastaavan tuotannon kustannus, mutta otettiinko huomioon esimerkiksi veloituksetta tai alihintaan käyttöön saatuja kuntien resursseja?

Mitä Ylä-Savon Sote aikoo tehdä, kun yksikään yritys ei ole ilmoittautunut palvelusetelituottajaksi? Miten palvelun järjestäjä aikoo päästä hallituksen kaavailemaan hoitotakuuseen Kiuruvedellä ja Sonkajärvellä? Näissä kunnissa ei ole ikinä pystytty omana toimintana tuottamaan vastaanottopalveluja, eikä pystytä nytkään. Tässä mielessä Ylä-Savon Soten kuntien asukkaat ovat eriarvoisessa asemassa.

Onko mahdollista nostaa palvelusetelin hintaa vai pitäisikö Kiuruveden ja Sonkajärven vastaanottopalvelut ulkoistaa? Sote-palveluiden kokonaisulkoistukset ovat tuoneet kunnille säästöjä ja hillinneet kustannusten nousua.Lääkäripalveluiden säilyminen olisi ollut kaikkien etu.

Kokoomus ajaa valinnanvapautta, julkisesti rahoitettuja, laadukkaita sote-palveluita. Kaikkien kansalaisten täytyy saada itse valita oma hoitopaikkansa. Hoitoon pitää päästä mahdollisimman pian, koska jonoissa tai katkeilevissa hoitoketjuissa ei kukaan parane. Hoidon odottaminen ja luukulta toiseen pompottelu lisää kustannuksia ja inhimillistä kärsimystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Miksi puisto hylättiin?

Suomi tarvitsee ryhtiliikettä

Myydä voi vain kerran

Toimintakulttuuria kehitettävä

Vinkki päättäjille koronan kurimuksessa

Omaisten huoli jatkuu

Harvinaista yhteiskuntavastuuta

Unohtakaa hävittäjät

Lasten ja nuorten tippuminen koronakuiluun estettävä

Objektista subjektiksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.