On aika toimia

Pari vuotta sitten ostin puolet perhetilastamme. Samalla päätin kilpailuttaa lihatalot.

Pyysin tarjousta kahdelta alueen merkittävältä toimijalta, Atrialta ja HK:lta. Päätös oli silloin helppo, päätimme jatkaa sopimustuotantoa Atrian kanssa.

Syynä ei ollut lihan tuottajahinta, sillä molemmat ja muutkin lihatalot voivat tarjota lähes samanlaista hintaa. Ei myöskään laatulisät tai muut, sillä siinäkin on parempia tarjouksia.

Atrialla on toki hyvät palvelut tuottajille, mutta niin on myös HK:lla ja Saarioisella. Ainoat syyt, jotka todella painoivat Atrian vaakakupissa, olivat aiemmat hyvät kokemukset yhteistyöstä ja teurastamon paikallisuus.

Tämän hetken valossa kumpikaan noista perusteista ei enää kestä.

Useita vuosia sitten kaksi lihaosuuskuntaa, Itikka ja Lihakunta perustivat yhdessä lihatalon, josta sittemmin kasvoi yksi Suomen tämän hetken johtavista ruokataloista.

Toimintaa on ainakin minun mielestäni leimannut aina osuustoiminnan periaatteiden kunnioittaminen ja luotettavuus.

Punaiseen tuotteeseen on ollut helppo tarttua kaupassa. Ei enää.

Jättämällä omien tuottajiensa pelot ja huolet huomioimatta ja ajamalla eteenpäin suunnitelmaa lakkauttaa Kuopion teurastamo ja siirtää toiminta Kauhajoelle, pois nautasuomen ydinalueelta, Atria on samalla tuhonnut kaiken sen luottamuksen ja yhteishengen ilmapiirin, jota tuottajat ja kentän väki ovat yhdessä rakentaneet usean vuoden ajan.

Tuosta hengestä on jäämässä muistoksi vain koiranruokatehdas Likolahteen.

Meidän pohjoissavolaisten tuottajien mielessä tuo pahin vaihtoehto, Kuopion teurastamon lakkauttaminen, on jo lähes toteutunut. Me emme halua sitä.

Tarjosimme yhteistyötä. MTK-Pohjois-Savo ja MTK-Pohjois-Karjala loivat ehdotuksen logistiikkaselvityksestä naudanlihan teurastuksessa. Tämä ei kelvannut.

Tuottajat ja kuluttajat ilmaisivat yhdessä huolensa pidentyvistä kuljetusmatkoista. Tämä ohitettiin olankohautuksella.

Viimeisimpänä keinona me tuottajat olemme osoittaneet, että voimme äänestää jaloillamme. Pohjois-Savon lihanautakerho järjesti kyselyn, jossa selvitettiin, miten tuottajat reagoisivat siihen, jos teurastus Kuopiossa lopetettaisiin.

Tulokset olivat musertavia Atrian näkökulmasta. Se menettäisi naudanlihan hankinnan johtoaseman naudanlihantuotannon ydinalueella. Atrian reaktiota tähän ei vielä ole kuultu.

Kaikki on kuitenkin vielä mahdollista. On mahdollista, että Atrian hallitus, jossa on edustajia sekä Itikasta että omasta osuuskunnastamme Lihakunnasta, äänestää Kuopion teurastamon lakkautusta vastaan. Tämä on kuitenkin epävarmaa.

Se vaatii sen, että kaikki, kuluttajat ja tuottajat, joilla vain on vaikuttamisen mahdollisuus asiassa, toimivat.

Aikataulu on tiukka. Päätös tehdään todennäköisesti tulevalla viikolla.

Mutta kaikki on mahdollista, jotta saavutus, jonka eteen on tehty useita vuosia töitä, ei valu hukkaan. Atrialla on vielä mahdollisuus.

Simo Räty MTK-Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.