Ongelma vai mahdollisuus?

Kuopion koillisella maaseutualueella on meneillään kouluverkkoselvitys. On esitetty erilaisia vaihtoehtoja, joissa kouluja joko lakkautettaisiin tai ei. Tulevaisuudessa alueella on oppilasmäärän kehityksessä nähtävissä laskua, joka johtaa siihen, että lakiperusteisia pedagogisia velvoitteita on hyvin vaikeaa täyttää. Mikäli koillisen alueen kouluja joudutaan yhdistämään, aiheuttaa se monille lapsille sietämättömän pitkiä koulumatkoja, joka ei myöskään ole lain hengen mukaista.

Pitäisikö meidän ajatella, että maaseutukoulu olisikin mahdollisuus eikä ongelma? Pitäisikö meidän lakkauttamisen sijaan kehittää koulujen toimintaa? Erikoistuminen on tässä avainsana, josta löytyy jo esimerkkejä, mutta ne on toteutettu tähän saakka lähinnä lukiotasolla. Digitalisaatiota voitaisiin hyödyntää paljon enemmän etä- ja virtuaaliopetuksessa. Oivallisimmat tulokset ja esimerkit löytyvät tästä yllättävän läheltä – Kuopion klassisesta lukiosta. Voisiko näitä asioita jalkauttaa peruskouluunkin, ovathan lapset diginatiiveja myös maalla?

Koilliselta maaseutualueelta on kantautunut runsaasti kannanottoja kouluverkkoselvityksestä. Erityisen pysäyttävää ja puhuttelevaa on ollut yhteisöllisyyden korostaminen. Se on jotain, mitä tämän päivän elämästä puuttuu. Lasten ja nuorten elämässä on monenlaisia uhkia ja vaaroja. Islannin mallin perään huudetaan, jolla on saatu nuorten oireilu ja päihteiden käyttö kuriin. Siinä tärkeimpänä tekijänä on ollut juuri yhteisöllisyys. Maaseudulla ja niiden kouluilla voisi olla täysi mahdollisuus ottaa mallia Islannista.

Maaseutukoulujen kehittämisessä pitäisi lähteä liikkeelle digitaalisuudesta, erikoistumisesta, innovatiivisuudesta ja nimenomaan yhteisöllisyydestä. Maaseutukoulusta voisi kehittää huippukonseptin, jolla voisi saavuttaa samat pedagogiset tavoitteet kuin kaupungissa kaupungissa ja samalla nostaa kaupungin profiilia kiihtyvässä kisassa asukkaista. Sellaisessa koulussa voisi kehittyä jotain sellaista, mitä voisi hyödyntää suuremmissa kouluissa, toiminnallisuuksia, joita voitaisiin käyttää isojenkin ongelmien hoitamisessa, joista päällimmäisenä ovat päihteet ja mielenterveysongelmat, jotka kummatkin ovat hälyttävästi kasvamassa.

Onko lopulta virhe ajatella, että opetuksen pitää tulla samasta muotista maalla ja kaupungissa? Ongelman sijaan tässä voisi olla tarjolla uusi opetuksellinen huipputuote!

Marko Kilpi

Kaupunginvaltuutettu (kok.)

Kasvun ja oppimisen lautakunnan jäsen

Maakuntavaltuutettu

Miia Eskelinen-Fingerroos

Kaupunginvaltuutettu (kok.)

Kasvun ja oppimisen lautakunnan jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Täysi työura ei aina takaa riittävyyttä

Onko nainen tasa-arvoisempi?

Lupa tehdä toisin kaupunki-konsernin hallituspaikoissa

Vahvemman oikeudella rymistellään yleisesti

Perussuomalaisten linja saa kannatusta myös hallituspuolueilta

Kuntalaisten haluamaa palveluako?

Koululeikkausten häviäjiä ovat lapset

Optimistista kaaosta

VR:lle terveisiä poekkimatkaelijalta

Lapsilisiä voitaisiin korottaa syntyvyyden laskiessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.