Opiskelijan hyvinvointi on yhteinen asia

Artikkeli yliopistojen opintopsykologien työn ruuhkautumisesta (SS 5.12.) nosti pöydälle yliopisto-opiskelijoiden hyvinvoinnin. Asia on erittäin tärkeä ja ajankohtainen etenkin nyt koulutuksen ja opiskelijoiden tukien leikkausten aikana.

Kirjoituksessa mainitaan, ettei Jyväskylän yliopistossa ole opintopsykologia. Se on totta, muttei kuitenkaan kerro totuutta, joten syntyvää mielikuvaa on korjattava.

Jyväskylän yliopisto tietää, että opintopsykologit tekevät erittäin tärkeää työtä valtavan suurille kohderyhmille, jolloin pienikin tarvemuutos näkyy työn arjessa heti.

Tästä syystä yhden tai muutaman opintopsykologin varaan rakennettu toimintamalli on Jyväskylän yliopiston mielestä liian haavoittuva.

Opiskelijan kannalta on tärkeätä, että mahdollisia ongelmia aletaan ratkoa jo ituvaiheessa, jolloin ne eivät ehdi kasaantua.

Jyväskylän yliopistossa ongelmiin on tartuttu uudella tavalla.

Ratkaisu on ollut kehittää opiskelijoiden hyvinvoinnin tukea systemaattisesti vuodesta 2011 lähtien kattavalla HYVIS-toimintamallilla.

Tätä on tehty tiiviissä yhteistyössä muun muassa Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n asiantuntijoiden kanssa.

Ajatuksena on, että keskitetyn avun sijaan opiskelijoita tuetaan hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä opiskelijan lähiyksiköissä, matalan kynnyksen periaatteella. Työhön osallistuu laaja joukko hyvinvoinnin asiantuntijoita niin yliopiston sisältä kuin yliopiston ulkopuolelta.

Toiminta koostuu kolmesta laajasta osasta. Ensinnäkin opiskelijoita palvelevat koulutetut ja ohjausverkoston tukemat hyvinvointineuvojat eli ”Hyvikset”, joita on kotimaisille opiskelijoille kaikilla ainelaitoksilla ja eri palveluyksiköissä yhteensä 48. Ulkomaisille opiskelijoille on erikseen kv-hyvikset (”Goodies”).

Hyvikset ovat yliopiston henkilökuntaa, joiden luokse opiskelijalla on matala kynnys tulla purkamaan huoliaan ja kysymään tarvittaessa neuvoa.

Toiseksi Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella on kehitetty Opiskelijan Kompassi - Hyvinvointiohjelma verkossa, joka tarjoaa eväitä ja työkaluja jaksamiseen ja erilaisiin ongelmiin, joita opiskelija opintojensa aikana kohtaa.

Kolmanneksi kaikille perustutkinto-opiskelijoille tarjotaan opiskelukykyä tukeva kurssi, jonka toteuttavat yliopistomme asiantuntijat.

Opiskelijahyvinvoinnin kehitystoimet ovat Jyväskylässä osa yliopistoa läpäisevää Student Life -kokonaisuutta, jota yliopisto on rakentanut järjestelmällisesti vuodesta 2010, ja josta yliopisto sai kiitosta tämän vuoden tammikuussa tehdyssä ulkoisessa laatuauditoinnissa.

Malli on herättänyt laajaa kiinnostusta muissa yliopistoissa.

Opiskeluvaatimusten kiristyessä myös opiskelussa menestymisen tukeen on panostettava.

Tärkeintä on, että näin tehdään – yksi tapa on tehdä sitä verkostomaisesti ja moniammatillisesti.

Helena Rasku-Puttonen

Vararehtori

Student Life -ohjausryhmän puheenjohtaja

Kari Pitkänen

Strategiajohtaja

Student Life -ohjausryhmän varapuheenjohtaja.

Tapio Anttonen

Hanna Laitinen

Student Life -suunnittelijat

Jyväskylän yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.