Opiskelu tarvitsee vastapainokseen kulttuuria

Korkeakoulun perustaminen Kuopioon oli 1960-luvulla suuri saavutus, jonka vaikutukset alueen kehitykseen ovat huomattavia, eikä vähiten nimenomaan väestönkehityksessä.

Viimeiset kymmenen vuotta tuo sivistyksen tyyssija on tunnettu nimellä Itä-Suomen yliopisto. Sen rinnalla lakisääteisiä tehtäviä hoitava ylioppilaskunta juhlii omaa vuosijuhlaansa Kuopiossa tänään.

Kuopio kaupunkina on kaunis ja kotoisa. Maaseudulta muuttaneelle se on täynnä tekemistä ja ihmeteltävää. Suuremmista kaupungeista, esimerkiksi Helsingistä tai Tampereelta muuttaneille kulttuuritarjonta voi kuitenkin tuntua rajalliselta.

Opiskelijaelämä on tunnettu kulttuuristaan. On akateemista pöytäjuhlaa eli sitsejä, speksiä, vappuhäppeninkiä ja opiskelijabändejä.

Kulttuuri tutkitusti edistää terveyttä ja hyvinvointia. Ei siis ihme, että etenkin Kuopiossa, jossa suuri osa opiskelijoista on nimenomaan terveystieteilijöitä, opiskelijakulttuuri on aktiivista ja yhteisöllistä.

Lisää kuitenkin kaivattaisiin. Etenkin alkoholittomien opiskelijatapahtumien ja tekemisen suosio kasvaa koko ajan. Silti esimerkiksi Opistotien liikuntatilat puretaan tämän kevään jälkeen eivätkä uudet tilat ole valmistumassa vielä hetkeen. Tilat soveltuivat hyvin esimerkiksi tanssin harjoitteluun, mutta myös muuhun toimintaan, jolle nyt pitää löytää muita tiloja.

Kuopiossa olisi tarvetta toiselle tai kolmannellekin opiskelijaspeksille. Harjoittelu- ja esitystiloja kuitenkin löytyy nihkeästi. Museoita ja taidegallerioita on vähän ja bändikämppiä huonosti tai niistä ei löydy tietoa.

Saavutettava kulttuuri ja mahdollisuus tuoda esiin omaa luovuutta on tärkeää, sillä kulttuuri tuo hyvää vastapainoa opinnoille. Se antaa mielelle muuta ajateltavaa ja vähentää stressiä.

Ylioppilaskuntien vuosijuhlilla on kulttuurillisesti vahvat perinteet, täyttäähän maamme vanhin ylioppilaskunta tänä vuonna jo 152 vuotta. Vuosijuhliin kuuluvat hyvä ruoka ja viini, puheet, laulut, huomionosoitukset hyvää työtä tehneille henkilöille ja tärkeimmille sidosryhmille sekä puhallinorkesterin säestämät tanssit.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnalla on lyhyt historia. Tämänpäiväiset juhlat ovatkin juhlijansa näköiset, pienen nuorennusleikkauksen läpikäyneet. Ymmärrettävistä syistä meillä ei ole 1800-luvun lopulla rakennettua ylioppilastaloa tai lähemmäs satavuotiaita perinteitä tansseista.

Puheita meillä kuitenkin on, mutta ei esimerkiksi puhetta naiselle vaan puhe ylioppilaalle. On myös musiikkiesityksiä ja lauluja. Ja illan kruunaa bändi. Ne näyttävät nuoren ylioppilaskunnan juhlilta 2020-luvulla ja antavat tilaa tulevaisuudessa uusien perinteiden ja kulttuurin luomiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Toimii poikkeusoloissakin

Kestävää kehitystä myötäillen

Pahan totuudesta pitää puhua

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Ytyä Kuopion ytimeen

Kysymyksiä riittää edelleen tietotulvasta huolimatta

Kriisissä striimaus ei riitä

Väärä yhtiömuoto?

Hengittäminenkö helppoa?

Koronaviruksella laaja tartuntaketju

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.