Orkesteri on mahdollisuus

Kuopion kaupunginorkesteriin kohdistuu säästöpaineita (SS 13.10.).

Lie turha muistuttaa, että kulttuurista tehtävät leikkaukset eivät juuri kaupungin kassaa kerrytä, kun osuus budjetista on promilleja. Ymmärrämme hyvinvoinnin edistämisen palvelualuejohtajan vaikean aseman. Säästöjen pitänee olla näyttäviä, osallistuvan oloisia.

Orkesteri on melkein romanttista kokoa, jollaiselle Sibelius sävelsi. Finlandiaan tarvitsemme silti pari avustajaa.

Kausikonserttien lipunmyynti ei ole ainoa mittari. Teemme paljon koulutus- ym. työtä, joka ei noissa tilastoissa näy. Tavoitamme kokonaisia ikäluokkia.

Emme tee taiteilijoina vain viihdettä myyntiin, vaan työsarka on myös eettinen ja taidollinen. Ylläpidämme ja kehitämme jatkuvalla valmentautumisella ja monipuolisella, vaikeallakin ohjelmistolla huippuosaamistamme, joka on vuosikymmenten työn tulos.

Kaupunginorkesterin arvostus näkyy hyvien kapellimestareiden sitoutumisessa sen työhön. Uusi pääkapellimestari Alberto Hold-Garrido on oopperakettu. Itse toimin kunniakapellimestarimme Jorma Panulan työn seuraajana Sibelius-Akatemiassa.

Vierailijoiksi saamme sekä johtaja- että solistihuippuja maailmalta. Salimme on akustiikaltaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan maailmanluokkaa.

On uskallettava investoida. Lisää yleisöpohjaa löytyy ideoinnin rikkaudesta, mutta toimivat ideat vaativat toimivan orkesterin.

Olen ehdottanut venäläisturistien huomioimista tammikuisella Sibelius-festivaalilla, joka maistuisi varmasti kuopiolaisillekin.

Nuorille kaavaillut filmi- ja pelimusiikkikonsertit ovat kysyttyjä, ne tarvitsevat vain juuri ne kolmannet puupuhaltajat, tuuban, harpun ja muutaman lisäjousen, jotka meiltä nyt puuttuvat.

Konserttejamme kysytään ulkomaillakin. Kiertueelle lähtemättä pystyisimme striimaamaan useat tuotteemme tarvittaessa maksullisina nettiin. Tähän tarvitaan vain hiukan sopimustekniikkaa.

Sosiaalisen median ansiosta orkesterin tilanne on jatkuvasti kiinnostava niin USA:ssa, ympäri Eurooppaa kuin Australiassakin. Yhä enenevää yhteistyötä meillä on Kiinan Shanghain ja Tsingtaon kanssa, eikä hyppy kulttuurihyödystä talouselämään ole kaukana.

Petroskoi-yhteistoiminta olisi jättituotantoja ajatellen mitä suotavinta. Joensuussa jo vuosi sitten sitä kokeilimme, ja tulokset olivat lupaavat.

Tampereen kokoisessa Petroskoissa soittaa taitava sinfoniaorkesteri, jonka varustuksiin kuuluvat kaikki ne lyöjät, harput sekä pianistit, joita yhteistyö Joensuun tai Jyväskylän kanssa ei meille tuo.

Näen orkesterin toimintaan sijoittamisen yhtenä imagollisesti vaikuttavimmista mahdollisuuksista tälle isolle, edelleen kasvavalle ja hienolle, taide-elämästään tunnetulle kaupungille. Kulttuurin keinoin Matkukseen muualta matkaavat saadaan jäämään yökyläänkin.

Olen sitoutunut sydämestäni toimimaan täällä, omistaen jo asunnonkin – seitsemäntoista vuotta ensin täällä vuokralla asuneena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.