Osaamiseen kannattaa panostaa mahdollisimman paljon

Suomessa ollaan tekemässä merkittävintä koulu-uudistusta sitten peruskoulun. Oppivelvollisuutta pidennetään 18 ikävuoteen tai tutkinnon suorittamiseen saakka asteittain vuoden 2021 syksystä. Toisen asteen koulutus myös muuttuu kokonaan maksuttomaksi, eli oppikirjat ja opiskeluun tarvittavat välineet saadaan oppilaitokselta. Samalla kehitetään opinto-ohjausta ja tarvittavia nivelvaiheen opintoja perusopetuksen jälkeen toisen asteen koulutukseen siirryttäessä.

Uudistuksella nostetaan osaamistasoa ja sitä kautta tuetaan työllisyyttä ja hyvinvointia. Samalla varmistetaan, ettei kukaan jäisi vaille mahdollisuutta opintoihin ja ammattiin. Tähänastiset keinot eivät ole riittäneet, ja edelleen Suomessa noin 15 % ikäluokasta jää ilman toisen asteen tutkintoa. Kouluttamattoman mahdollisuudet pysyvään työpaikkaan ovat jo nyt heikot ja heikkenevät tulevaisuudessa entisestään. Opintojen maksuttomuus luo tasa-arvoa ja parantaa erityisesti pienituloisten ja monilapsisten perheiden asemaa ja vähentää lukio- ja ammattikouluikäisten perheiden taloushuolia.

Myös Pohjois-Savon kannalta oppivelvollisuuden pidentäminen on tervetullut uudistus. Koko talousalueen elinvoima edellyttää mahdollisimman hyvää koulutustasoa ja laajaa osallistumista työelämään. Uudistus vahvistaa ammatillisia oppilaitoksia sekä lukioiden edellytyksiä toimia vastedeskin väylänä jatko-opintoihin.

Juuri nyt koronakriisistä toipuminen edellyttää vahvoja toimia koulutuksen ja osaamisen kohentamiseksi, eikä mielestämme uudistusta saa lykätä.

Kaikki opiskelupolun rakenteet ja mallit ovat jo olemassa, eikä portaittainen oppivelvollisuuteen siirtyminen tuo äkillisesti suuria lisävaateita. Opinto-ohjauksen kehittämistarvetta on ennestäänkin, ja ministeriö on aloittamassa siihen kohdennetun hankkeen.

Maksuttomuus tuo muutoksia kustannuksiin ikäluokka kerrallaan, ja siihen hallitus on varannut rahoituksen. Mikään ei estä toteuttamasta uudistusta suunnitellussa aikataulussa, ja on kaikkien etu aloittaa se mahdollisimman pian.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Liikenne-eurot uhkaavat jäädä Etelä- ja Länsi-Suomeen

Keskustan ahdistus ottaa koville

Sitouttamattomuus kunniaan

Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Sähköautoja halutaan valmistuttaa vaikka väkisin

Hyöty pantava investointeihin

Kivestä leipää

Ohjausta hyvinvointia edistäen

Tuulivoimalan lavat eivät ole vaarallisia

Monipaikkaisuus on suuri hyöty

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.