Osataan sitä meilläkin

Vanha sanonta on, että mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Saamme aika ajoin kuulla ja nähdä, miten suuret kansainväliset yhtiöt harrastavat verokikkailuja välttyäkseen maksamasta kotimaahansa normaaleja veromääriä. Viimeksi ilmi tulivat Luxemburgin sallimat kikkailut, missä pelissä ryvettyi suomalaisyrityksiäkin.

Kuopiossakin alettiin harrastaa samaa kikkailua hiukan toisilla periaatteilla ja tavoitteilla. Täällä kaupungin johtoporras ja eräät puolueet halusivat vero-, taksa- ja korkokikkailulla kaunistella peruskaupungin talouden tasetta. Syynä moiseen on huono ja tuhlaileva talouspolitiikka sekä väärät ja väärin ajoitetut suurinvestoinnit. Uhriksi joutui Kuopion energiatoiminnan täydellinen yhtiöittäminen 10.11.2014.

Lehtikirjoituksen (KL 8.11.) mukaan tapahtui 107 miljoonan euron puhallus. Ymmärsivätkö edes valtuutetut tätä operaatiota? Pelättävissä on, että maksumiehiksi jäävät kantakaupungin kiinteistöjen asukkaat, jotka käyttävät energiayhtiön kaukolämpöä.

Kuntalaki olisi sallinut liikelaitostoiminnan myös kuopiolaisessa energiatuotannossa, sillä liikelaitosta ei ole pakko yhtiöittää, kun se tuottaa palveluja vain kunnan asukkaille tai on niin sanottu luonnollinen monopoli.

Kaukolämpö ja sähköverkko ovat osa kaupungin perusrakenteita. Kaukolämpö muodostaa luonnollisen monopolin, kun lämpöä kannattaa kuljettaa vain yhden tuottajan ylläpitämässä verkossa.

Valtuutettu Kalevi Kauhasen esitys Kuopion Energian liiketoimintojen uudelleen järjestelystä olisi ollut lopputuloksena kuopiolaisten kannalta kaikkein järkevin ajatellen taloudellisuutta ja kansanvaltaisuutta. Valitettavasti esitys ei saanut kannatusta muilta poliittisilta ryhmiltä.

Eikö meillä tässä tasavallassa ole jo kyllin paljon kokemusta siitä, miten poliitikot, virka- ja luottamusmiehet ovat ryhtyneet ”bisnesmiehiksi” käyttäen konsultteja neuvonantajinaan. Usein sitä saa, mitä pyytää.

Toivottavasti tällä kertaa yhtiöittäjien omistuslupaukset pitävät, vaikka Savon Sanomat (12.11.) spekuloi jo Kuopion Energia Oy:n liittämisellä Savon Voimaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.