Osinkojuhlat jarruna

Suurten tuottavien yritysten valitettava toimintatapa Suomessa on, että lamasta huolimatta ne ovat erittäin valmiita jakamaan osinkoa avokätisesti. Investointeihin ei uhrata juuri lainkaan euroja.

Samaan aikaan ruhtinaallista osinkoa jakava yritys saattaa käydä työpaikoillaan yt-neuvotteluja, joissa tähdätään henkilöstön vähennyksiin ja tätä kautta tulosparannukseen.

Helsingin Sanomien mukaan ”Osin korkeiden osinkojen takana on yritysten investointien vähäisyys. Tulos jaetaan omistajille, kun ei keksitä, mihin rahat voitaisiin tuottavasti sijoittaa.” (HS 11.11.2015)

Tässä aukeaa koko kuva. Yritykset eivät ole valmiita siihen, että pitkäjänteisellä kehityksellä yrityksen tulevaisuuteen saataisiin satsattua merkittäviä summia. Tämä luonnollisesti tukisi työllisyyttä.

Sen sijaan yritykset ovat valmiita pumppaamaan rahaa ulos osakkeenomistajille. Tulevaisuuteen sijoittaminen on siis toissijaista.

Riskit ovat todella suuret siihen, että tulevaisuudessa yritysten kehittyminen on todella epävakaalla pohjalla.

Kehittämistyössä strategia on se, että käydään yt-neuvotteluja ja työntekijät ajetaan mahdollisimman ahtaalle. Puristetaan irti kaikki, mikä puristettavissa on. Tämän tien päätepiste tiedetään ja se ei todellakaan ole hyvinvoiva yritys ja henkilöstö.

Ammattiliitto Teamin #osinkojuhlat2016 -kampanjasivustolla luetellaan muun muassa seuraavat suuria osinkoja jakavat yritykset: Uponor, Alma Media, Kemira, Marimekko, Sampo-konserni, Sanoma, Tikkurila, Fiskars.

Keskusteluun nousee tässä yhteydessä se, miten esimerkiksi juuri ammattiliitot ovat sijoituksia tehneet? Olen sitä mieltä, että ammattiliittojen ei kannattaisi missään tapauksessa olla sijoittajina yrityksissä, jotka eivät investoi tulevaisuuteen.

Ymmärtääkseni joidenkin liittojen sijoitukset ovat kohtalaisen suuria.

Toivon, että ammattiliitot käyvät tämänkin kampanjan myötä keskustelua siitä, minkälaisia sijoituksia ne tulevaisuudessa ovat tekemässä ja mitkä sijoitukset tukevat parhaiten kotimaisia markkinoita sekä työllisyyttä.

Timo Suhonen

Varapuheenjohtaja

Savo-Karjalan Sosialidemokraatit

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Matematiikan tarve kasvaa, mutta osataanko sitä tarpeeksi?

Mikä on tärkeysjärjestys?

Työeläkkeet eivät voi seurata ansiotason nousua

Viides valtiomahti

Lisää myyntipisteitä Pohjois-Savoon

Paljastuuko arvopohjan väri?

KuPS keskuskentällä 2019

Kuopio ja talousalue ovat kimppa

Postin tes-esitys lisää vuosityöaikaa kokonaisella kuukaudella

Kun nimi pahensi miehen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.