Outoja sääntöjä kela- ja vammaispalveluiden kyydeissä

Eduskunta on säätänyt monia lakeja meidän vanhusten ja vammaisten avuksi. Usein joudumme kuitenkin valituskierteeseen edun saamiseksi tai ihmettelemään asioiden erikoista järjestelyä, suorastaan järjettömyyttä, jossa ei ole otettu huomioon, mikä olisi helpoin ja joustavin tapa palveluiden käyttäjille.

Hupaisa esimerkkini on eräästä matkastani terveyskeskukseen ja suunnitellulle kauppa- ja kirjastoasioinnille. Olin terveyskeskuksessa lääkärin vastaanotolla. Olin tullut sinne Kelan kyydillä kuten pitääkin, ja paluukyydiksi ajattelin tilata invakyydin, joka soitetaan eri keskuksesta.

Minulla on oikeus tunnin odotukseen invakyydillä asioinnissa, näin ehdin hoitaa monta asiaa samalla kertaa.

Yllätyksekseni tämä ei käynyt. En voi tilata invakyytiä terveyskeskuskäynnin jälkeen. Minun on mentävä ensin kotiin Kelan kyydillä ja tilattava sitten uudelleen invakyyti asiointia varten. Ja näin maaseudulla nähtävästi se sama taksi tulisi hakemaan minut uudelleen kauppa-asioille!

Ihmettelen, mikä idea tässä on? Miksi minä en voi vaihtaa kyytiä terveyskeskuksen jälkeen invakyytiin?

Kotiinpaluukyyti vaihtuisi asiointikyydiksi, ja sillä siisti. Kela säästäisi yhden matkan ja kunta yhden matkan. Ja etenkin, jos se asia olisi hoidettava 75 kilometrin päässä kaupungissa, tulisi säästöä aika tavalla!

Miten sitten käy, jos menen KYSiin Kelan kyydillä vaikkapa lääkärin vastaanotolle ja sen jälkeen jään kaupunkiin vaikkapa vierailulle ja minut on hakenut yksityinen henkilö pois KYSistä? Saanko invakyydin kotiin, vaiko Kela-kyydin – vai jäänkö kaupunkiin?

Olisiko mahdollista saada asiantuntijoilta selitystä, miksi yksinkertainen asia on saatu näin monimutkaiseksi? Onhan kyse erityisen vaikeasti liikkuvien edusta. Useimmat kyydin käyttäjistä eivät jaksa lähteä uudelleen asioille moneen päivään.

Onneksi me vanhat ihmiset ei olla kaikki avustettavia, jotkut ovat aivan jenkkakunnossa elämänsä loppumetreille, ja se on hyvä asia. Olisi hyvä asia myös, että meille liikuntaesteisille suotaisiin pieniä mukavuuksia ja helpotuksia elämäämme, vaikka sallimalla vaihtaa kyytiä eri asiointien jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Menneisyyden kanssa tilillä

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Huumorin kukkien poimintaa

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Kuuma linja

Vahva alue unohtaa muun Suomen kehittämisen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.