Päättäjien lyhyt muisti

Suomen sotien jälkeinen ulkopolitiikan menestystarina perustui Paasikiven ajatukseen: Suomen aluetta ei saa koskaan käyttää Venäjän vastaiseen hyökkäykseen ja Moskovassa pitää olla täysi luottamus siihen.

Se takaa parhaiten maamme turvallisuuden. Suomi ei saa joutua suurvaltojen pelinappulaksi.

Onko nyt unohdettu Paasikiven opit?

Yhdysvallat tulee kutsumatta harjoittelemaan ilmasotaa Kuopion Rissalaan Suomen ilmatilaan toukokuun alussa, aivan Venäjän rajan tuntumaan.

Mahtaako se lisätä molemminpuolista luottamusta naapurien välillä?

Millä tavalla nämä ilmasotaharjoitukset lisäävät valtiojohdon tavoittelemaa ”oman lähialueemme, Itämeren alueen ja Pohjois-Euroopan, vakautta ja turvallisuutta”?

Onhan Yhdysvallat maailman suurin sotilasmahti, eivätkä välit Venäjään ole nyt parhaimmalla tolalla Ukrainan ja Syyrian tapahtumien jälkeen.

Vuoden takaisessa Viron Ämarin sekoilun yhteydessä annettiin ymmärtää maamme johdon taholta, että suomalaiset harjoittelevat ulkomailla vain kansainvälisessä ilmatilassa.

Samaa sääntöä voimme soveltaa kaikkiin muihinkin.

Suvereenin valtion pitää voida ilmoittaa valtamerentakaiselle suurvallalle: on tapahtunut valitettava työtapaturma. Emme tarvitse sotakoneitanne tänne. Ne eivät lisää turvallisuuttamme yhtään.

Jos Baltian maiden johtajat haluavat nokitella Venäjän kanssa, ei Suomen ole syytä mennä mukaan edes Yhdysvaltojen painostamana.

Eikö maamme talous ole jo tarpeeksi kärsinyt Yhdysvaltojen vaatimista EU-pakotteista Venäjää kohtaan?

Tarvitaanko lisää suhteiden huonontamista?

Hannu Ketoharju

Juuka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

TiedottaminenVirkaintoista jaaritteluaHallituksen tiedotustilaisuudet menevät jo pahasti farssin puolelle. Mahtipontiset litaniat luetaan paperista, kiitellään kaikki osapuolet moneen kertaan. Ja itse tiedotettavat asiat, vain muutama määräajan pidentämine

Mikätin, tuntemattomaan tutustumista

Kuuma linjaIso kiitos Kuopion kaupungille Petosen metsäalueiden siistimisestä. Seutu kirkastui monessa paikkaa. Kiitos myös katujen puhdistuksesta. Olette Pro!

Pysytään rauhallisina

Korona muuttaa kaiken?

Toimii poikkeusoloissakin

Kestävää kehitystä myötäillen

Pahan totuudesta pitää puhua

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Ytyä Kuopion ytimeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.