Palataan kultaiselle keskitielle

Suomi ja Kuopio velkaantuvat, mutta silti lähes kaikille sektoreille vaaditaan lisää rahaa.

Niiralan koulun (entinen Valkeisen koulu) uudistamisesta kerrottiin Lukijan Sanomissa, että opetustila voi olla myös ”isompi tila, jossa vuorovaikutusta edistää mahdollisuus istumiseen tai oleiluun lattiatasolla, porrastetussa katsomossa tai sohvalla” (SS 27.2.).

Voi herran pieksut! Eiköhän ole jo korkea aika palata kultaiselle keskitielle niin kouluopiskelussa kuin kotikasvatuksessakin. Palautetaan opettajille auktoriteettiasema ihan tavallisissa luokkahuoneissa. Koulujen pitää olla oppimisyhteisöjä eikä mitään viihdytyskeitaita.

Oppiminen edellyttää vain motivaatiota ja oikeaa asennetta hyvän opettajan ohella. Motivaatiosta ja asenteesta vastaavat vanhemmat. Opettajat osaavat. He tarvitsevat vain työrauhaa ja oppilaiden iloisia ilmeitä.

1950-luvulla silloisella Valkeisen koululla oli jo luokkien lisäksi riittävästi oheistiloja: liikunta- ja käsityösalit sekä kotitalousluokat. Läksyt luettiin ja asiat opittiin, vaikka kauralimakeitto oli kamalaa. Onneksi hernekeitto ja näkkileipä maistuivat kaikille.

Opettajat opettivat nurkumatta kahdessa vuorossa jopa 45 oppilaan ryhmiä.

Kuljettiin pohjoismaisittain kultaista keskitietä ihan ilman lisämäärärahoja. Niiden ideologisten kiertoteiden puristuksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Järjestöt ja kaupunki yhteistyöhön

Rajankäyntiä eduskunnan ja presidentin välillä ennenkin

Terveys ja henki vaarassa

Mikätin, tuntemattomaan tutustumista

Pysytään rauhallisina

Korona muuttaa kaiken?

Toimii poikkeusoloissakin

Kestävää kehitystä myötäillen

Pahan totuudesta pitää puhua

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.