Palattava hallitusohjelmaan

Päinvastoin kuin maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) väittää, Metsähallituksen yhtiöittämisestä ei ole sovittu hallitusohjelmassa (SS 6.6.).

Kyseessä olisi nimenomaan hallitusohjelman vastainen valtion metsien ja vesien kokonaishallinnan pirstoutuminen.

Hallitusohjelmassa, jota allekirjoittanut, toisin kuin Koskinen, oli neuvottelemassa SDP:n pääneuvottelijana, todetaan selkeästi seuraavasti:

”Valtion metsien ja niitä hallinnoivan metsähallituksen rooli teollisuuden raaka-ainehuollon ja työllisyyden tasaisena turvaajana tulee säilyttää ja lieventää näin suhdannevaihtelujen aiheuttamia ongelmia.”

”Valtion maiden ja vesien kokonaishallinta säilytetään Metsähallituksella. Metsähallituksen luontopalvelut ja rahoitus turvataan.”

Ministeri Koskisen johdolla on ajettu härkäpäisesti valtion metsien osakeyhtiöittämistä. Yhtiöittämisellä vaarannetaan teollisuuden tarvitsema tasainen puuhuolto.

Muiden muassa Suomen Sahateollisuus on antanut asiasta vahvasti kielteisen kannan.

Metsähallituksen yli 6 miljoonaa kuutiometriä tukee erityisesti puuhuollollisesti Itä- ja Pohjois-Suomen sahoja, sellu- sekä paperitehtaita.

Asiantuntijoiden selkeä viesti on, että EU- ja kansallinen sääntely ei sisällä velvoitetta Metsähallituksen liiketoiminnan yhtiöittämiseen. On tärkeätä, että kolmannesta maa-alasta vastaavaa kansallisvarallisuutta ei anneta spekulanttien käsiin.

Sosiaalidemokraatit haluavat varmistaa valtion metsien kansallisvarallisuuden monimuotoisen roolin kansallisella päätöksenteolla.

Metsähallituksen kokonaisuuden säilyttämisen kautta halutaan turvata myös luontopalvelujen ja kansalaisten jokamiehen oikeuksien kehittäminen.

SDP:n eduskuntaryhmä on edellyttänyt johdonmukaisesti hallitusohjelman noudattamista ja Metsähallituksen metsäomaisuuden yhtiöittämisen hylkäämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"

Miten kangas- maski pestään?

Hallinto ja johtaminen ovat hajaannuksessa

Dieselin valtavaa potentiaalia ei saa kokonaan unohtaa

Valitusvirren veisuuluo harvoin menestystä

Puolue menestyy joukkueena

Harkintaa aseiden hankintaan

Urheiluseuratkin olisi huomioitava

Peltosellun tutkimustarve kasvaa

Uusiutuva diesel on hyvä, mutta sähkö vielä parempi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.