Palkkakiista pilaa työsopimusneuvottelut

Suomen Postilaitos ilmoitti 29.8. vaihtavansa marraskuusta alkaen postikeskuksen käsittelijöiden PAU:n työehtosopimuksen Teollisuusliiton ja Medialiiton jakelua koskevaan sopimukseen, jota ei ole tarkoitettu Postin toimintaan.

Muutos vaikuttaa noin 700 työntekijän tuloihin, tiputtaen palkkoja 500 – 1 000 euroa kuukaudessa. Keskiansio Postissa on tällä hetkellä 2 100 euroa kuukaudessa.

Posti on luvannut kompensoida palkanmenetyksiä tulospalkkiolla, eli Postin mielestä työntekijät ovat tällä hetkellä laiskoja. Tulospalkkiot eivät riitä kattamaan kuin pienen osan palkanalennuksista.

Postin palkanalennus laittaisi työntekijän talouden sekaisin, liittyen esimerkiksi asuntolainoihin, lasten harrastuksiin ja työmatkakustannuksiin. Samaan aikaan Postin pääjohtaja ansaitsee 82 000 euroa kuukaudessa.

Rahaa Postilla riittää, sillä se on jakanut viiden vuoden aika osinkoja 146 miljoonaa euroa ja kassavarat ovat noin 160 miljoonaa euroa. Postin toiminta ei voi olla vaikuttamatta tulevan syksyn ja kevään yli kahden miljoonan työntekijän valtakunnallisiin 2020 – 2022 työehtosopimusneuvotteluihin.

Ajankohtaisia neuvotteluasioita ovat muun muassa kilpailukykysopimuksen työajan pidennyksen, lomarahaleikkauksen, työnantajalta työntekijöille siirrettyjen sosiaalimaksujen sekä sairaus- ja vuosilomapäivien heikennysten korvaaminen työntekijöille.

Kesken neuvotteluiden Posti toi neuvottelupöytään työehtosopimuksilla shoppailun ja satojen eurojen palkanalennuksilla uhkailun, jota Posti jo toteuttaa.

Työnantajia edustavien liittojen sekä valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin tulisi istua Postin kanssa yhteisen pöydän ääreen ja pysäyttää Postin työntekijöiden palkanalennukset. Muussa tapauksessa tuleva syksy ja alkuvuosi voi mennä riidellessä ja lakkoillessa, mikä ei ole kenenkään edun mukaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Meillä on keinot pysäyttää trooppinen metsäkato

Piina on hieno suoritus

Avoin kirje Suomen Urheiluliitolle

Miten meille käy tekoälyn voittaessa?

Nuoria kuultava laajennettaessa

Laajempaa näkökulmaa

Taiteen tukemisesta ja tukemattomuudesta

Fysioterapeutti ei tee diagnoosia

Riitelytunnilla oli myönteistäkin viestintää

Epäonnistunut fuusio vai hieno alasajo?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.