Paluu arjesta juhlaan

Volter Kilpi kirjoitti Kansallista itsetutkistelua -teoksessaan, että Suomen nykyisessä nousevassa nuorisossa on taaskin Suomen sivistyksen uusi kevät (1. painos 1917).

Tulevaisuuden suuntaviivoista kirjoitetaan samoin jokaisen ikäpolven kohdalla. Vuonna 1905 Kaarlo Retrikki Kares julkaisi omaa kotia vailla olevien osalta huolestuneen esitelmän ”Mietteitä savolaisesta loiselämästä”. Ilman omaa kotia Suomen väestöstä oli 36 prosenttia.

Ajoittain pallo on hukassa, vaikka yleiset olot ovat yksilehmäisten torppien ajoista 100 vuodessa kehittyneet.

Äskettäin uutisissa todettiin, että kunnat välttelevät vuokra-asuntojen rakentamista sosiaalisten ongelmien kasvun pelossa. Varmaan muitakin syitä on, mutta teema kuulostaa uskottavalta.

Vuokra-asuntojen rakentaminen ja sosiaalinen hyväntekeväisyys voitaisiin antaa kirkon tehtäväksi ohjaamalla valtion ja kuntien asuntorahat ja osa sosiaalitoimen rahoista seurakunnille.

Samalla kirkko saisi pakkolunastaa tarvittavat tontit ja jokaiselta kerättäisiin kirkolle hyväntekeväisyysvero. Pienten kuntien liitostarve kevenisi ja hyväntekeväisyys saisi uutta puhtia.

Presidentti Sauli Niinistön myötävaikutuksella julkaistiin opasvihko yhteiskunnan rattailla pysymiseen (www.tavallisia.fi).

Keinot ovat paljolti samat kuin Kareksen 1905 esittämät, mutta yksilehmäisten tölleistä on siirrytty kaupunkilähiöihin. Tästäkin juttua voi jatkaa kirkonmenojen osana. Ajatushan on, että meillä on säännölliset tavat ja rutiinit, jotka luovat turvallisuutta.

Kirkot ovat tyhjentyneet, kun perinteisistä juhla- ja kansantavoista luovuttiin 1960 alkaneen vapaan kasvatuksen myötä.

Kansallinen identiteetti säilyi, kun britit aikoinaan perustivat siirtokuntia maailmalle, koska he veivät mukanaan tapakulttuurinsa.

Hyvä alku kansallisten tapojen paluulle oli ohjelma, jossa nuoret suunnittelivat kansallispuvuille nykyaikaista käyttöä. Kirkossahan voi käydä vaikkapa kurillaan ja esitellä entisajan tapaan juhlatamineitaan.

Eino J. Pennanen

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Menneisyyden kanssa tilillä

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Huumorin kukkien poimintaa

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.