Palvelutasossa on puutteita

Hallitus linjasi iltakoulussaan keskiviikkona 19.5. pelastusalan tulevaisuutta.

Pelastuslaitoksista ollaan kehittämässä turvallisuusalan tavarataloja, jotka ottaisivat nykyistä suuremman roolin onnettomuuksien ehkäisystä ja niihin varautumisesta. Linjaus perustuu selvitysmies Pekka Myllyniemen raporttiin.

Suomessa pelastustoiminnasta vastaa 22 alueellista kuntien ylläpitämää pelastuslaitosta. Tarkoitus on organisoida pelastustoimen voimavarat henkilöstön toimintakyvyn perusteella mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti.

Mitään muuta ammattia ei ole tutkittu niin paljon kuin palomiehen ammattia. Hallitusohjelmaan on kirjattuna palomiesten eläkeikä-asian ratkaiseminen siten, että siihen ei tarvitsisi enää palata.

Eläkeikää pohdittaessa on työn luonne otettava huomioon. Palomiesten raskaasta työstä tulisi voida edes teoriassa jäädä elävänä eläkkeelle.

Ministeritasolla ei kannata pohtia korvaavia työtehtäviä kuolleille palomiehille. On järkevämpää mahdollistaa palomiesten siirtyminen eläkkeelle, kuin hakea vaihtoehtoisia työtehtäviä pelastuslaitoksista.

Operatiivisiin tehtäviin tarvitsee kuitenkin palkata uusia ammattilaisia turvallisuustason säilyttämiseksi. Kansalaisten ja pelastusalan ammattilaisten turvallisuus ei saa perustua riskien ottoon.

Nyt säästöt ovat murentaneet turvallisuutta. Kun pelastustoimen säästöt kohdistetaan henkilöstömenoihin, se näkyy heti kymmenien tuhansien ihmisten avunsaannin viivästymisenä.

Palvelutasossa on puutteita koko Suomen alueella. Aina vain pienentyvää väkimäärää kuormitetaan entistä suuremmalla tehtävämäärällä.

Ministeriön pelastussukellusohje, selvitysmiehen raportti ja toimintakykyhanke vähättelevät operatiivisen toiminnan merkitystä. Valistaminen, ennaltaehkäisevä työ ja palotarkastukset ovat tärkeitä asioita, mutta ne eivät poista sitä kaikkein tärkeintä asiaa, että onnettomuuden tapahduttua ja hälytyksen tultua paloasemalta pitää löytyä riittävästi pelastajia. Valmiutta pitäisi olla myös päällekkäisiin työtehtäviin.

Ala tarvitsee lisää rahaa ja meidät työntekijät huomioon ottavia päätöksiä, jotka pitävät sisällään myös eläkeiän laskun.

Jarkko Lahtinen Palomies, luottamusmies Lempäälä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Jos aikaa olisi jäljellävain muutama tunti

Lukijan runoIhanat kesäkukat takapihan valloittaa.Krassit, malvat ja kehäkukat, ovat kuin jotakinuskomatonta väriunelmaa.

Pohjois-Savon asuttaminenalkoi jo 1400-luvulla

Kutsumattomat vieraat pistäytyvät kesämökillä

Kauraruokatrendiin liittyy ristiriita

Pielaveden malli näyttää maaseudun mahdollisuudet

Turpeenpoltto lopetettava ja metsähakkuita vähennettävä

Turvallisuutta, tarkoitustaja ajatuksen vapaata lentoa

Jynkän koulun remontti ei näytä etenevän

Savonlinnan historia on myös Kuopion historiaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.