Panostus kannattaa

Ammattikoulujen opiskelijavalintoihin suunnitellaan uudistuksia, joiden myötä lakkautettaisiin muun muassa joustava haku ammatillisiin oppilaitoksiin. Suunnitelmat ovat ristiriidassa pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelman kanssa, jossa yksi painopistealue on köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ehkäisy.

Satojen miljoonien leikkaukset koulutukseen merkitsevät monille nuorille tippumista koulutuksen ulkopuolelle ja syrjäytymiskierettä.

OECD:n raportin mukaan Suomessa on sekä koulutuksen että työelämän ulkopuolella enemmän nuoria kuin muissa Pohjoismaissa. Vuonna 2010 kymmenen prosenttia 20–29-vuotiaista nuorista ei opiskellut tai käynyt töissä. Nyt tulisi suunnitella uudistuksia, jotka parantaisivat näitä asioita.

Varhaiskasvatukseen ja koulutukseen tulee panostaa vaikeinakin taloudellisina aikoina. Jatko-opintoihin pääsyä peruskoulun jälkeen täytyy tukea aina vaan paremmin. Se palkitaan varmasti ja kulut palautuvat yhteiskunnalle moninkertaisena takaisin.

Marjaana Mikkonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.