Pelastaako kasvisruokavalio maailman ilmaston?

Kaupunginvaltuutettu, Kuopion kristillisdemokraattien ryhmän puheenjohtaja Björn Cederberg jakoi twiitissään 12.8. linkin Ilta-Sanomien uutiseen ”Tutkijat ällistyivät, kasvisruokavalio ei olekaan yksiselitteisen hyväksi maapallolle”. Twiitin takana on uutinen vuodelta 2015. Se nousi uudelleen esille, kun IPCC-ilmastoraportti julkistettiin.

Washington Post julkaisi 2015 Carnegie Mellon -yliopiston tutkimuksen, jossa tutkijat laskivat, että kasvispainotteinen ruokavalio kuluttaa energiaa 38 prosenttia enemmän ja vettä 10 prosenttia enemmän kuin ”tyypillinen amerikkalainen ruokavalio”. Lisäksi kasvihuonekaasuja syntyi 6 prosenttia enemmän.

Vihreän salaatin tuotannosta mainittiin, että päästöt olivat lähes samaa tasoa naudanlihan kanssa. Sianlihaan verrattuna salaatin päästöt olivat kolminkertaiset. Tutkimuksessa todettiin myös, että joidenkin kasvien kohdalla ympäristövaikutus on lihaan verrattavissa, mutta toisten kohdalla vain murto-osa siitä.

Ranskalaistutkijat mainitsivat jo vuonna 2013: ”Tuloksemme näyttävät olevat ristiriidassa yleisesti hyväksytyn uskomuksen kanssa, jonka mukaan terveydelle hyväksi oleva ruokavalio on hyväksi myös planeetalle”.

Minun havaintojeni perusteella terveellisen ruoan lautasmallit eri maiden välillä ovat samankaltaisia. Tänäkin päivänä joku ottaa ”ilmastolautasmallissaan” pro-
teiininsa lihasta, toinen kasviksista. Johtopäätöksenä ei voida olettaa, että vain kasvisruokavalio pienentää hiilijalanjälkeä.

Ihmisten aiheuttamista metaanipäästöistä syntyy 10 prosenttia riisin viljelystä. Riisin ilmastovaikutus on noin kymmenkertainen perunaan verrattuna, mutta noin puolet maailman ihmisistä syö riisiä.

Asioista on otettava laajemmin selvää ennen kuin suomalaista karja- ja maitotaloutta syytetään ilmaston lämpenemisestä. Helsingin Sanomat uutisoi vuosi sitten, että jopa 1 100 lypsykarjatilaa lopettaa vuoteen 2020 mennessä. Heikot sadot, tappiot, kuivuus sekä uupumus kaatavat maatiloja. Pelkään, että vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Emma Karin veganismijulistukset kiihdyttävät maatiloilla toivottomuutta.

Tekniikan maailma julkaisi 14.8. Edinburghin yliopiston tutkimuksen. Siinä kahden satelliitin havaintojen perusteella Afrikan pohjoisella alueella syntyy hiilidioksidi- eli CO2-päästöjä 1–1,5 miljardia tonnia vuodessa. Maaperään varastoitunutta hiiltä on vapautunut ilmakehään pitkittyneen kuivuuden tai maankäytön muutosten seurauksena Länsi-Etiopiassa ja trooppisessa Länsi-Afrikassa Kongon alueella.

Päästöjen määrä vastaa noin 200 miljoonan henkilöauton synnyttämiä CO2-päästöjä. Vertailuksi Euroopassa on käytössä noin 270 miljoonaa henkilöautoa.

Isossa osaa maailmaa ihmiset syövät riisiä elääkseen, jossakin vastaasti syövät lihaa ja juovat maitoa. Elämälle tärkeät maitotuotteet tulevat edelleenkin karjan utareista.

On ilmastoteko käyttää ja suosia kotimaisia maa- ja karjata-
loustuotteita. Lisäksi, jos emme ole omavaraisia maa- ja karjataloudessa, hallitus ei tule onnistumaan työllisyystavoitteissaan.

Lähivuosien maatilallinen ei raivaa enää turvesoita lannan levittämistä varten, vaan ”biomaataloudessa” lannasta tuotetaan biodieseliä. Mielestäni olisi tullut palkata ainakin yksi maataloutensa lopettamaan joutunut karjatilallinen ministereiden erityisavustajaksi jakamaan ”know how’nsa”. Nyt palkattiin heitä, jotka eivät vaalien kautta päässeet eduskuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Meillä on keinot pysäyttää trooppinen metsäkato

Piina on hieno suoritus

Avoin kirje Suomen Urheiluliitolle

Miten meille käy tekoälyn voittaessa?

Nuoria kuultava laajennettaessa

Laajempaa näkökulmaa

Taiteen tukemisesta ja tukemattomuudesta

Fysioterapeutti ei tee diagnoosia

Riitelytunnilla oli myönteistäkin viestintää

Epäonnistunut fuusio vai hieno alasajo?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.