Pelkkä populismi ei riitä

Viime eduskuntavaalien tuloksena suomalaiselle poliittiselle kartalle nousi Perussuomalaiset, joka puolueena on osoittautunut yhteiskunnallisen demokratian, solidaarisuuden ja monikulttuurisen olemassaolon ja elämän uhkakuvaksi.

Puolueen edustajat puhuvat suomalaisesta demokratiasta. Mitä on perussuomalaisten suomalainen demokratia?

Onko se juuri sitä, mikä heijastuu perussuomalaisten kansanedustajien ja heidän avustajiensa puheissa ja kirjoituksissa työttömistä, maahanmuuttajista ja vähemmistöistä. Kuvaan sopii hyvin se, että puolue on ollut enemmän kiinnostunut armeijan toimintakyvystä kuin työttömien ja köyhien yhteiskunnallisen tasa-arvon toteuttamisesta.

Perussuomalainen puolue on osoittautunut kyseenalaiseksi toimijaksi, jolla ei ole todellista poliittista kompetenssia yhteisten asioiden järkevään hoitamiseen. Puolue ei onneksi ymmärtänyt ryhtyä poliittiseksi vastuunkantajaksi vaalivoiton jälkeen.

Oppositiossa se ei ole muuta saanut aikaan, kuin iltapäivälehtien etusivujuttuja jäsentensä huolestuttavista lausunnoista ja toimista. Kuinka Suomen poliittisen uskottavuuden olisi käynyt, jossa perussuomalaiset olisivat olleet hallitusvastuussa?

Vakavasti ottaen tällaisen puolueen olemassa olo asettaa kovat vaatimukset demokratialle ja solidaarisuudelle. Demokratia mahdollistaa perussuomalaiset, mutta mahdollistaako perussuomalaiset demokratian ja solidaarisuuden. Onko kyse tähdenlentojärjestöstä, vai poliittisesti vakavasti otettavasta puolueesta, jää onneksi vielä äänestäjien päätettäväksi.

Viimeaikaiset puolueiden kannatusmittaukset osoittavat suomalaisten äänestäjien poliittisen ymmärryksen ja todellisuuden tajun. Perussuomalaisten kannatus on palaamassa hiljalleen sinne, minne se kuuluukin.

Puolueen johto syyttää perinteisesti lehdistöä puolueen alamäestä. On olemassa toinen tapa analysoida tilannetta. Peiliin katsominen voi jossakin tapauksessa auttaa ymmärtämään, miksi kaikki valuu käsistä kuin hiekka. Politiikassa ei pelkkä populistinen retoriikka riitä. On osattava myös toimia annettujen lupausten mukaisesti.

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Matematiikan tarve kasvaa, mutta osataanko sitä tarpeeksi?

Mikä on tärkeysjärjestys?

Työeläkkeet eivät voi seurata ansiotason nousua

Viides valtiomahti

Lisää myyntipisteitä Pohjois-Savoon

Paljastuuko arvopohjan väri?

KuPS keskuskentällä 2019

Kuopio ja talousalue ovat kimppa

Postin tes-esitys lisää vuosityöaikaa kokonaisella kuukaudella

Kun nimi pahensi miehen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.