Perheentalo on matalan kynnyksen kohtaamispaikka

Siilinjärven Perheentalo aloitti toimintansa elokuussa. Perheentalo-hanke pohjautuu Siilinjärven seudulla lapsille, perheille, yhdistystoimijoille sekä viranomaisille tehtyyn tarvekartoitukseen.

Se toteutettiin osana Pohjois-Savon maakunnan Lapsi- ja perhepalveluiden (LAPE) muutostyötä. LAPEn keskiössä on erityisesti lapsen etu ja vanhemmuuden tuki. Tavoitteena on vahvistaa peruspalveluja ja siirtää painopistettä ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukeen.

Siilinjärven Perheentalo on osa Itä-Suomen Perheentalojen verkostoa, johon kuuluvat Iisalmen, Joensuun, Kuopion sekä Varkau-
den Perheentalot. Perheentalojen tarina on alkanut jo 15 vuotta sitten Iisalmesta – on hienoa olla osana tätä verkostoa!

Perheentalojen rahoitus tulee pääasiassa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta. Lisäksi toimintaa tukevat kunnat jokaisella paikkakunnalla.

Viitaten sosiaalisessa mediassa esiintyneisiin puheenvuoroihin sekä uutiseen Siilinjärven talousarviosta ja siihen liittyvistä leikkauksista (SS 10.12.) haluamme hiukan kuvata toimintaamme tarkemmin.

Keskustelu Siilinjärven Perheentalon ympärillä on harmillisesti ollut toimintaamme väheksyvää. On myös esiintynyt vastakkainasettelua varhaiskasvatuksen avoimen päiväkotitoiminnan sekä Perheentalon välillä.

Näin emme toivoisi asian olevan, koska kyseenomaiset toiminnat ovat lähtökohtaisesti erilaisia ja toisiaan täydentäviä. Mielestämme molempia tarvitaan.

Perheentalo on lapsiperheiden matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa huomioidaan myös erityislapsiperheiden tarpeet. Aukioloajat ovat laajat ja mahdollistavat myös työssäkäyvien perheiden osallistumisen toimintaan.

Perheentalolla toimii erilaisia vertaisryhmiä sekä ammattilaisten että vertaisten ohjaamana. Vertaistuen lisäksi Perheentalolta saa tietoa lapsiperheiden palveluista ja tiedollista tukea vanhemmuuteen muun muassa asiantuntijavierailujen ja kunnasta jalkautuvien työntekijöiden kautta.

Perheentalo tukee yhteisöllisyyden rakentumista ja ehkäisee perheiden yksinäisyyttä. Moni vanhempi onkin löytänyt täältä uusia ystäviä ja lapset ovat saaneet leikkiseuraa.

Perheentalo on myös eri toimijoiden kohtaamispaikka. Se mahdollistaa kunnan, yhdistysten, seurakunnan sekä muiden toimijoiden yhteistyötä ja tarjoaa fyysisen tilan toimijoiden käyttöön. Lisäksi jokainen kuntalainen voi halutessaan vaikuttaa ja osallistua toiminnan toteuttamiseen.

Tästä hyvänä esimerkkinä Perheentalolla kokoontuva Äitien käsityöilta, joka syntyi aktiivisen siilinjärveläisen perheenäidin toimesta.

Toimintamme tarkoituksena on lisätä lapsiperheiden hyvinvointia, ja teemme sitä yhdessä laajan toimijaverkoston kanssa. Meille kaikki kohtaamiset perheiden kanssa ovat arvokkaita ja teemme työtämme suurella sydämellä. Lämpimästi tervetuloa Siilinjärven Perheentalolle!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.