Perusterveydenhuollon päivystys ei riipu erva-alueen työnjaosta

Julkisessa keskustelussa on ollut hämmennystä ministeri Krista Kiurun (sd.) vierailun yhteydessä esille nousseiden perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon järjestämissuunnitelmien osalta (SS 29.8.). Kyse on kahdesta eri asiasta.

Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) perusterveydenhuollon järjestämissuunnitelmaan on kirjattu malli, jossa Pohjois-Savon maakunnan alueella on kolme ympärivuorokautista päivystyspistettä, Kuopiossa, Varkaudessa ja Iisalmessa. KYSissä on lisäksi ympärivuorokautinen laajan erikoissairaanhoidon yhteispäivystys.

Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksestä linjaa, että perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen yhteydessä tulee olla ympärivuorokautisesti myös keskeisten erikoisalojen päivystys.

Tätä ehtoa ei Varkauden eikä Iisalmen päivystys täytä, joten olemme joutuneet hakemaan perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen tuottamiseen poikkeuslupaa sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Ministeriö myönsikin Varkauden ja Iisalmen kaupungeille poikkeusluvan perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämiseen määräaikaisena 1.6.2017 – 31.12.2019. Määräaikaisena sen vuoksi, että oletettiin sote-uudistuksen olevan tämän vuoden lopussa valmis.

Sote-uudistus ei toteutunut, mutta päivystysasetus on kuitenkin voimassa. Tämän vuoksi Varkaus ja Iisalmi joutuivat hakemaan kesäkuun alussa sosiaali- ja terveysministeriöltä lupaa jatkaa perusterveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä 1.1.2020 alkaen toistaiseksi voimassa olevana.

Lupaa jatkaa päivystystä on kovasti odotettu molemmissa kaupungeissa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ilahduttikin varkautelaisia kertoessaan 27.8. SDP:n ministeriryhmän vierailulla myöntävänsä Varkaudelle pyydetyn luvan. Tulevan sote-ratkaisun synnyttyä asiaa tarkasteltaisiin uudelleen.

Ministerin lupaus otettiin luonnollisesti riemumielin vastaan. Päivystyksen jatkuminen antaa erinomaisen pohjan ministerin esimerkilliseksi kehuman Varkauden mallin kehittämiseen. Olemme tehneet oikeita asioita.

Ministerin ilmoittama Varkauden perusterveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä koskeva ratkaisu ei ole riippuvainen KYSin erikoisvastuualueen erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksesta. Se tehdään viiden sairaanhoitopiirin kesken; Etelä-Savon, Itä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon.

Kyseessä on etupäässä sairaaloiden välisestä työnjaosta sopiminen. Tämä työ on hyvässä käynnissä ja ministeri odottaa kovasti järjestämissopimuksen valmistumista.

Ministerivierailu Varkaudessa oli tunnustus onnistuneelle Varkauden ja koko maakunnan sote-työlle. Tästä suuret kiitokset ministerille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Elämämme sietämätön ihanuus

Ei yhteisvastuuta EU-budjetin kautta koronan varjolla

Epäoikeudenmukainen farssi

Korona kirkasti merkityksen

Lopullinen digiloikka uuteen normaaliin

Älkää pysykö kotona

Presidentti Tarja Halonen: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä

Kuka korvaa, jos puu kaatuu talon päälle?

Isot traktorit lasten käsissä

Covid-19 ja uusi uljashauras maailma

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.