Pian vauhtia talouteen

Suomen talous on kituutellut heikossa tilassa jo usean vuoden ajan. ”Normaalioloissa” totuimme 2-3 prosentin talouskasvuun. Näillä luvuilla julkinen talous pysyi kutakuinkin tasapainossa.

Viimeiset vuodet olemme joutuneet tyytymään lähes nollakasvuun, ja Suomi velkaantuu jatkuvasti. Onko odotettavissa parannusta?

Maailmalla tilanne näyttää sekä hyvältä että masentavalta. Hyvä uutinen on Yhdysvaltojen selvä elpyminen. EU:n alueella etenkin talousveturi Saksa näyttää saavan vauhtia rattaisiinsa.

Sen sijaan vuosia vahvassa nousussa ollut Kiina sekä Kaukoidän maat joutuvat tyytymään maltillisiin näkymiin. Suomen kannalta ongelmallisin on Venäjän heikko tilanne, niin poliittisesti kuin taloudellisestikin. Lähinaapurimme alavire vaikuttaa voimakkaasti Suomen vientiin ja Itä-Suomeen turismituloihin.

Mitkä ovat Suomen lääkkeet ja riittävätkö ne? Talouteen on saatava toimeliaisuutta ja vauhtia. Viime vuosina merkittävin ongelma on ollut päätösten poukkoilu.

Etenkin yritystoiminta on kärsinyt verotuksen epäjohdonmukaisuudesta. Osa ulkomaisista yrittäjistä on jättänyt toteuttamatta investointejaan Suomeen. Tällä hetkellä yritykset investoivat vain välttämättömään.

Merkittävimpinä haasteina pk-yritykset kokevat normit ja sääntelyt sekä rahoituksen. Luottopolitiikka on viimeisen vuoden aikana muuttunut, ja rahoitusmarkkinoiden ongelmat ovat heijastuneet yritysten rahoitusehtoihin.

Nyt on kehitettävä uusia rahoitusinstrumentteja. Joustavat työmarkkinat on myös saatava kuntoon. Pk-yritysten mahdollisuudesta laajentaa vientimarkkinoille on huolehdittava. Suomessa pk-yritysten viennin osuus on selvästi alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa. Suomen vienti lepää liiaksi vain suuryritysten varassa.

Suomi ja Suomen tulevaisuus elää työstä ja toimeliaisuudesta. Yritysten kasvun kautta työllisyys saadaan nousuun. Vain kasvavilla vientituloilla saamme riittävän rahoituksen julkisten palveluiden toteuttamiseen ja hyvinvointivaltion säilyttämiseen.

Markku Kujanpää

Varkaus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Epäonnistunut fuusio vai hieno alasajo?

Missä on lapsiystävällinen Kuopio?

Kuntatyönantaja ei voi paeta vastuuta

Maakuntien äänet eikun hupenee jatkossa

Osa suomalaista yhteiskuntaa

Muistokirjoitus – vaiko sittenkin jälleennäkemisen toivoa?

Hengiltä säästämisen tieltä kohti harkittua elvytystä

Nyt on aika palata perustehtäviin

Posti ajautunut kriisiin

Ei pelkästään kuluerä Kuopiolle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.