Pidä nuoresta huolta ajoissa

Lokakuu alkoi suru-uutisilla. Savon Ammattiopistossa Kuopiossa tapahtunut silmitön väkivallanteko herätti meidät ymmärtämään, etteivät lehtiotsikoiden karmeudet tapahdu kaukana maailmalla vieraille ihmisille.

Nuoret ja lapset oireilevat ja voivat pahoin meidän omissa kylissä ja kaupungeissa, kodeissa ja kouluissa. Nyt viimeistään on aika myöntää nämä tosiasiat ja tehdä toimia heidän tulevaisuutensa turvaamiseksi.

Syyskuussa julkaistussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemässä kouluterveyskyselyssä todetaan nuorten huolen omasta mielialastaan lisääntyneen. Kyselyyn vastanneet nuoret kokivat aiempaa enemmän ahdistuneisuus- ja masennusoireita.

Nuoret kokevat pelkoa, epävarmuutta ja ahdistusta esimerkiksi maailmanpolitiikan tilanteesta ja ilmastonmuutoksesta sekä kantavat huolta omasta tulevaisuudestaan. Tämä paine ilmenee heikentyneenä mielenterveytenä. Jokaisella lapsella ja nuorella on mobiililaite, jonka kautta maailman tuska ja pahuus ovat heidän ulottuvillaan ja silmissään joka hetki.

Lapsiasiavaltuutettu Elina
Pekkarinen kertoo lasten ja nuorten kärsivän myös koulu-uupumuksesta lisääntyneiden suorituspaineiden vuoksi.

Silmiinpistävää oli kyselyssä raportoitu väkivalta. Yhä useampi lapsi ja nuori joutuu henkisen ja fyysisen väkivallan kohteeksi kotona tai kaveripiirissä.

Meillä Ylä-Savon Sote -kuntayhtymässä nuoret ja lapset pääsevät hoitoon hoitotakuun määrittämässä ajassa. Kaikkialla näin ei ole. Lasten ja nuorten psykiatrisen hoitoon pääsyn ja mielenterveyden tukemisen tulee olla yhteiskunnan kärkihanke. Mielenterveydellisistä syistä kirjoitettuja eläkepäätöksiä on koko ajan enemmän. Onko hoitotakuu liian pitkä aika odottaa hoitoa?

Tämä kansallinen ongelma ei hoidu vain mielenterveyspalveluja lisäämällä. Jokaisen lasten ja nuorten kanssa tekemisissä olevan pitää ottaa asia vakavasti. Kysyä lapselta ja nuorelta, mitä kuuluu, ja myös kuunnella vastaus. Huomioida pahoinvointi ja reagoida siihen. Olla läsnä ja välittää. Pidetään huolta. Yhdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.