Pohjois-Savosta vastuualue

Kuntien tulee antaa väliraportista lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle 11.10. mennessä.

Rautavaaralla katsomme, että tarpeelliset hallinnolliset muutokset voitaisiin tehdä kuntalain mahdollistamien nykyisten palvelujen järjestämismallien pohjalta ja turvata palvelujen tasapuolinen saatavuus maamme eri osissa sekä edistää kuntatalouden kestävyyttä.

Toimintatapa estäisi perustuslain kannalta epävarmaan vastuukuntamalliin sisältyvät riskit ja nopeuttaisi palvelutuotannon uudistamisprosessia.

Vastuukuntamallia ei tule pitää ainoana hyväksyttävänä hallintomallina. Todetaanhan väliraportissa, että vastuukuntamalli ei täytä perustuslain reunaehtoja, ja lisäksi se vastaisi monin osin kuntayhtymämallia.

Sote-alue ja erityisvastuualue (erva) on selvää kauraa. Sote-alueen järjestäminen tulee perustua vähintään koko Pohjois-Savon väestöpohjalle.

Maakunnallisella sote-järjestämisvastuussa olevalla kuntayhtymällä turvataan alueella tasavertaiset ja tasapuoliset vähintään nykyisen tasoiset erikoissairaanhoidon palvelut.

Maakunnan kattava kokonaisuus vahvistaisi erikoissairaanhoidosta erillään toimivaa perusterveydenhuoltoa ja edistäisi yritysten ja yhdistysten kumppanuutta.

Se turvaisi talouden kestävyyden ja vakauden, riittävän osaamisen, ammattihenkilöstön riittävyyden ja tarvittavan toimintaympäristön.

Maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymässä jäsenyhteisöjen äänivalta määräytyisi asukasluvun perusteella.

Liikelaitos Kysteri, eli Pielavesi, Keitele, Vesanto, Tervo, Juankoski, Kaavi, Rautavaara ja Leppävirta, jatkaisi palvelun tuotantoalueena.

Yksittäinen kunta ei voisi yksin äänivallallaan päättää kuntayhtymän asioista. Kuopion yliopistollisen sairaalan toiminnot voisivat jatkua entisellä omistuspohjalla tuotantokuntayhtymänä.

Väestöpohjaan sekä hoitosuoritteisiin perustuva laskutus on selkeä, tavoiteltava ja kannustaa tuottavuustarkasteluun. Sitä lienee syytä täydentää joillakin väestö- ja sairastavuustekijöillä.

Joka tapauksessa hoitopaikan ja hoitavan tahon valinnaisuus lisääntyy, ja osa laskutuksesta joudutaan tekemään hoitosuhde- tai suoritepohjaisesti. Uusi rakenne voisi olla valmis vuonna 2017.

Pohjois-Savossa on käynnistynyt kuntien välinen keskustelu ja selvitys, jossa kartoitetaan maakunnallinen sote-ratkaisu yliopistollisena sote-alueena. Se huolehtisi myös nykyisen KYS-erva-alueen tehtävistä, mm. kehittämisen tuesta, koordinaatiosta, koulutuksesta ja yliopistollisen sairaalan toiminnasta.

Rakennelakiin tai muutoin säädöksiin tulisi sisällyttää ns. kokeilualuepykälä, jonka nojalla voidaan toteuttaa esim. sote- tai erva-alueittaisia toimintaan ja rahoitukseen liittyviä kokeiluja.

Rautavaaran kunta on halukas olemaan mukana siinä yhteistyössä valtionhallinnon kanssa.

Unto Murto

Kunnanjohtaja

Rautavaara

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

VR:lle terveisiä poekkimatkaelijalta

Lapsilisiä voitaisiin korottaa syntyvyyden laskiessa

Ympäristöhuolen ei pitäisi estää hankkimasta lapsia

Turvataan eläkeläisten toimeentulo

Ei täyskieltoa verkkokalastukselle

Gallupeissa mielenkiintoisia nousu- ja laskukiitoja

Bokailu kannattaa, mutta kaikki viranomaiset eivät sitä arvosta

Yritykset sosiaalipummeina

Tolkkua metsäkeskusteluun

Faktan ja fiktion välisestä erosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.