Porvoo–Kouvola palvelee Itä-Suomea

Parhaillaan selvitetään uuden nopean itään suuntautuvan ratayhteyden toteuttamisvaihtoehtoja. Itäisen Suomen kunnissa ja maakunnissa on laaja yhteinen näkemys ratalinjauksesta. Haluamme puoli Suomea kattavan itäradan, jonka uusi raideyhteys kulkee Helsingistä lentoaseman kautta Porvooseen ja siitä eteenpäin Kouvolaan, jossa rata liittyy Savon ja Karjalan ratoihin. Hanketta tukevat itäisen Suomen 5 maakuntaa ja 12 kaupunkia sekä alueen kauppakamarit ja yrittäjäjärjestöt.

Itärata nopeuttaa raideliikenteen matka-aikoja laajasti Itä-Suomessa mahdollistamalla kolmen tunnin junayhteydet Kuopiosta, Joensuusta ja Pietarista Helsinkiin. Lisäksi yhteys lentoasemalle paranisi huomattavasti, mikä on ensiarvoisen tärkeää yritysten sijoittumisen ja päivittäisen matkustamisen kannalta.

Itäradan vaikutusalueella Porvoosta Pohjois-Karjalaan ja Kouvolasta Kajaaniin asuu pääkaupunkiseutu mukaan lukien yli 2 miljoonaa ihmistä. Nopeammat yhteydet itäisen Suomen, Helsingin ja Pietarin välillä tuovat nostetta elinkeinoelämälle ja matkailuille, ympäristöystävällisesti.

Itäradan uuden raideyhteyden kustannusarvio on 1,7 miljardia. Tässä on huomattava ero itäisen rantaradan kustannusarvioon, joka on yli miljardi euroa enemmän. Itärataan investoimalla saadaan edullisemmin laajemmat vaikutukset, jotka hyödyttävät suurempaa aluetta ja ihmismäärää.

Suurten raidehankkeiden hankeyhtiövalmistelun edellytyksenä on kuntien osallistuminen suunnittelukustannuksiin. Itäisen Suomen kaupungit ovat sitoutuneet itäradan hankeyhtiövalmisteluun ja haluavat edistää sitä yhteistyössä valtion kanssa.

Me näemme, että itäistä ratayhteyttä pitää edistää koko itäisen Suomen yhteinen etu edellä. Paras ratkaisu on itärata: uusi raideyhteys Helsingistä lentokentän ja Porvoon kautta Kouvolaan yhdessä Savon ja Karjalan ratojen parannustoimien kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Ytyä Kuopion ytimeen

Kysymyksiä riittää edelleen tietotulvasta huolimatta

Kriisissä striimaus ei riitä

Väärä yhtiömuoto?

Hengittäminenkö helppoa?

Koronaviruksella laaja tartuntaketju

Kesäjuhlat vaarassa jäädä pitämättä

Työmatkapyöräilyä kannattaa lisätä Kuopiossakin

Rakkaalla lapsella...”Kummastelija” ihmetteli usean nimen käyttöä Kuopion Puijon selänteen läntisestä alueesta (SS 21.3.).

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.