Presidenttikin saattaa tarvita pyydysluvan

Eri medioissa on kerrottu, miten presidentin puoliso Jenni Haukio ei saanut katiskalle pyydyslupaa, kun hänellä ei ollut maksettuna säädettyä kalastonhoitomaksua, puhekielessä ”valtion kalastuskorttia”, jollainen pitää olla jokaisella 16–64-vuotiaalla, joka harjoittaa muuta kalastusta kuin onkimista ja pilkkimistä.

Pälkähästä oli päästy, kun lupa ostettiin presidentin nimissä, hän kun ikänsä puolesta on vapautettu kalastonhoitomaksusta.

Mikään sääädös ei kuitenkaan edellytä, että katiska- tai minkään muunkaan pyydysluvan ostajalla pitäisi olla kalastonhoitomaksu maksettuna. Vasta pyydyksen käyttämiseen se tarvitaan.

Tosin kalaveden omistaja voi vaatia, että kalastonhoitomaksu on maksettu ennen kuin myy pyydysluvan.

Usemimmiten luvan myyjinä ovat osakaskunnat. En ole koskaan kuullut, että ne vaatisivat sellaista normaalivesille – erikoisvesille kuten taimenkoskille kylläkin.

Ehkä Haukion tapauksessa oli osakaskunnankin osalta juuri siitä kyse.

Tämä lehti puolestaan iloitsi artikkelisivun PS-nurkassa (11.8.), että presidentti ei tarvitse ikänsä puolesta pyydyslupaa katiskalleen. Presidentti on kuitenkin ikänsä puolesta vapautettu vain kalastonhoitomaksusta. Pyydysluvan hänkin tarvitsee, jos veden omistaja sitä edellyttää kyseessä olevan pyydyksen käytöltä.

Tosin moni osakaskunta antaa osakkaittensa ja paikallisten asukkaiden, myös mökkiläisten, kalastaa vapaasti katiskalla, sillähän otetaan pääasiassa sellaista kalaa, jota pitäisi kalaveden hoitomielessä poistaa. Sekään ei kuitenkaan vapauta kalastonhoitomaksusta kuin nuoret ja huru-ikäiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kapitalistisen maailman jätit syövät pienet toimijat

Tuuliturbiineja rannikolle

Tarpeita on, mutta jääkö EU-hankerahaa hyödyntämättä?

Lapsiperheköyhyys on todellista

Työn psykologiaa ei tunnettu

Kiusaamisen kiertokulku

Lukeen ei luoteta

Miksi tuottajilla menee huonosti?

Hoitoalan työhyvinvointia edistettävä monin keinoin

Missä selvänäköisyys ja vastuullisuus?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.