Puijo on rakas mutta ryteikköinen

Tulin 1960-luvulla maalta kaupunkiin elantoa hankkimaan. Harrastin eri liikuntamuotoja, muun muassa suunnistusta, joten Puijo tuli tutuksi. Olin myös tekemässä suunnistusratoja ja pitämässä harjoituksia. Puijon metsät olivat silloin hyviä kulkea. Varmaankin kaatuneet puut poistettiin ja metsiä hoidettiin.

Nykyään Puijon metsät ovat suurelta osin pelkkää ryteikköä. Valtavat määrät tuulenkaatoja tai vanhuuttaan kaatuneita puita. Maastossa kulkeminen on kaatuneitten puitten yli koluamista ja kiertämistä, mikä joissain paikoin on mahdotonta kun rytö jatkuu ja jatkuu.

Suunnistusharrastuksen kannalta Puijo olisi mahtava mahdollisuus, onhan harrastus koko ajan kasvamassa, iltarasteilla usein yli 200 henkeä. Kansanterveydellisesti erittäin tärkeä asia: sohvalla löhöäjät pitäisi saada ulos liikkumaan. Asian eteen Kuopion Suunnistajat tekee arvokasta työtä.

Ihminen on luotu liikkumaan, ja luonnon helmassa se on kaikkein luonnollisinta ja motivoivaa. Puijolla, lähes keskellä kaupunkia sitä on helppo harrastaa.

Tämä on yksi näkökulma. Ympäristön pitäisi olla hyödyksi kaikille, ei yksin rämemetsien, liito-oravien ja sienten suojelijoille. Päähäni ei mahdu, mitä ihailemista on lahoavassa rytömetsässä, jossa tuskin liikkumaan pääsee.

Mahtuu Puijon laelle rakennuksiakin, jos niin halutaan, ei se siinä pilalle mene, kun ei pilvenpiirtäjiä rakenneta. Kuitenkin Puijo on luonteeltaan luontomatkailukohde, tivolimaiset pyydykset ja majoitustilat voi rakentaa muualle kaupunkiin.

Tulevaisuudessa paikat, joissa ihmiset pääsevät metsään keskellä kaupunkia, nousevat suureen arvoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Menneisyyden kanssa tilillä

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Huumorin kukkien poimintaa

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Kuuma linja

”Sota oli koronaa pahempi”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.