Puolueita pitäisi karsia ja yhdistellä

Olen jo pitemmän aikaa ollut sitä mieltä, että meillä on täällä Suomessa aivan liian paljon puolueita, ja että täällä on aivan liian helppo perustaa uusia lisää. Kolme puoluetta – vasemmisto, keskusta ja oikeisto – riittäisi aivan hyvin, mutta sellaiseen määrään pääsemistä lienee turha edes haaveilla.

Ehkä realistisempaa onkin ajatella, että määrä voitaisiin saada karsittua viiteen: vasemmisto, keskusta, kokoomus, vihreät ja perussuomalaiset.

Yhtään enempää ei kyllä tarvittaisi, ja tämä määrä puolueita helpottaisi niin meitä äänestäjiä kuin myös vaalien jälkeisiä hallitusten muodostamisiakin.

Toivottavasti sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto ottavat Erkki Tuomiojan (sd.) tekemän ja viisaasti perusteleman esityksen puolueiden yhdistämisestä vakavasti ja ryhtyvät mitä pikimmin valmistelemaan puolueiden yhdistämistä.

Samoin toivoisi, että myös keskiryhmään kuuluvat puolueet – keskusta, RKP ja kristillisdemokraatit – ryhtyisivät puuhaamaan puolueidensa yhdistämistä.

Sen ei luulisi olevan sen enempää aatteellisesti kuin muutenkaan mitenkään mahdotonta – ja samalla muodostuisi maahamme vahva ja varteenotettava ”keskustalainen” voima ja vaihtoehto.

Ainakin niin kauan kuin minä muistan, kristillisten ja RKP:n kannatus on pysynyt jatkuvasti vaaleista ja kannatuskyselyistä toiseen kolmen–viiden prosentin kantturoissa, ja tuskin tulee siitä ainakaan nousemaan jatkossakaan.

Ja nyt kun keskustankin kannatus on (ja tullee myös olemaan) mitä on, niin yhdistyminen olisi ainut järkevä vaihtoehto näiden kaikkien puolueiden kannalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kapitalistisen maailman jätit syövät pienet toimijat

Tuuliturbiineja rannikolle

Tarpeita on, mutta jääkö EU-hankerahaa hyödyntämättä?

Lapsiperheköyhyys on todellista

Työn psykologiaa ei tunnettu

Kiusaamisen kiertokulku

Lukeen ei luoteta

Miksi tuottajilla menee huonosti?

Hoitoalan työhyvinvointia edistettävä monin keinoin

Missä selvänäköisyys ja vastuullisuus?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.