Puoluesihteeri ei voi olla kansanedustaja

Jo on aikoja eletty 100 vuotisen keskustapuolueenkin hengessä, kun vihreä Kimmo Tiilikainen aikoo meidän puoluesihteeriksemme.

Herrojen välisiä eroja tarkasteltaessa on syytä muistaa, että Jarmo Korhonen toiminnanjohtajana taisteli 1994-1995 keskustan vaalivoiton puolesta Esko Ahon vaikean hallitustaipaleen loppumetreillä ja otti rajusti kantaa Suomen EU-jäsenyyttä vastaan.

Hän hävisi tuolloin molemmat taistelut, toisin kuin Tiilikainen, joka oli ehdolla Kymenlaaksossa vihreiden eduskuntavaaliehdokkaana. Hän teki tuolloin kaikkensa kaataakseen Ahon keskustan.

Myöhemminhän perustettiin Lipposen ensimmäinen sateenkaarihallitus, jossa vihreät olivat mukana. Keskusta ajettiin 8 vuoden oppositiotaipaleelle.

On myös hyvä ottaa huomioon, että seuraavan kerran keskustan noustessa hallitusvastuuseen, tehtiin se Anneli Jäätteenmäen johdolla. Annelin, jonka vaalipäällikkönä puheenjohtajakisassa Hämeenlinnassa 2002 toimi juuri Jarmo Korhonen.

Hänen panostaan siinä, että keskusta uusi ensimmäisen kerran sataan vuoteen pääministerinpaikalta uudelleen pääministeripuolueeksi, ei voine kukaan kiistää.

Lisäksi asioita, jotka vaikuttavat minun ajatuksiini herroista, on se, että sekä kansanedustajan että puoluesihteerin tehtävää ei voi yhdistää.

Sen toteaa jo itse Tiilikainenkin tullessaan valituksi ministeriksi Lehtomäen äitiyslomansijaiseksi. "Vuorokauden tunnit ovat käyneet vähiin jo kansanedustajana, ja ministeriys tuo ajankäyttöön vain uusia painotuksia." (Etelä-Saimaa 30.9.2007.)

Kaikki muistanevat Lankian viime vuodet ja veli vasemmalta laittaa Feldt-Rannan nyt vaihtoon.

Kenties jo unholaan jääneet kirjanpitorikos- ja velallisen epärehellisyysepäilykset, joista tehtiin syyttämättäjättämispäätös, nousisivat uuteen valoon, mikäli asiaa katsottaisiin eri näkökulmasta.

Missä vaiheessa ministerinimitystä asiasta päättävät elimet ja puolueen tahot saivat epäilyksestä tiedon, ja olisiko se vaikuttanut valintaan? Tutkimalla päivämääriä tähänkin saisi tutkivan journalismin perustein uutta näkemystä.

Viime puoluesihteerikisassa Korhosta verrattiin Suomenhevoseen, joka paiskii hartiavoimin töitä puolueen eteen. Näinkö Suomen Keskusta kiittää häntä tästä työstä?

Onko siis Tiilikainen parempi kuin Olmi-Alkio, kaatuuko nyt voittajasuosikki? Suosikki, jota on verrattu suureen Kääriäiseen ja Korsimoon. Hylkääkö keskusta Iso-K:n?

Matti Virtanen Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Taiteen tukemisesta ja tukemattomuudesta

Fysioterapeutti ei tee diagnoosia

Riitelytunnilla oli myönteistäkin viestintää

Epäonnistunut fuusio vai hieno alasajo?

Missä on lapsiystävällinen Kuopio?

Kuntatyönantaja ei voi paeta vastuuta

Maakuntien äänet eikun hupenee jatkossa

Osa suomalaista yhteiskuntaa

Muistokirjoitus – vaiko sittenkin jälleennäkemisen toivoa?

Hengiltä säästämisen tieltä kohti harkittua elvytystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.