Puppugeneraattori toimii

Joskus on hymyilyttänyt, kun alkoholistia on kuvattu sosiaalisesti työrajoitteiseksi tai kotia asuintoimintojen suorituspaikaksi. Kun nyt seuraa valtionhallinnon muutosmyllerrystä, ei yhtään hymyilytä.

Puppugeneraattorista on kaivettu peitesana valtionhallinnon tuottavuusohjelma, kun kysymyksessä on pelkkä henkilöstön vähentäminen. Sen seurauksena on ollut palvelujen keskittäminen keskuspaikkoihin ja palvelujen alasajo maaseutukunnista ja jopa maakunnista.

Menettelyä kehdataan vielä perustella palvelujen parantamisella tai kehittämisellä.

Kuvaava esimerkki tästä on hovioikeuksien ja hallinto-oikeuksien määrää ja sijoituksia selvittäneen toimikunnan perustelut. Kun hovioikeus Kuopiosta esitetään lopetettavaksi ja tehtävät siirrettäväksi Kouvolaan ja Kouvolan hallinto-oikeus Kuopioon, tätä "kehittämistä" perustellaan tasa-arvoisten oikeuspalvelujen turvaamiseksi ja oikeusturvan parantamiseksi (SS 31.3.). Täyttä puppua.

Se on tosiaan oikeuspalvelujen tasa-arvoistamista, kun Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnat tyhjennetään hovioikeuden palveluista ja täältä satojen kilometrien päästä matkaillaan suulliseen käsittelyyn Kouvolaan.

Kun puhutaan oikeusturvan parantamisesta, herää kysymys onko Itä-Suomen hovioikeudessa Kuopiossa tai Kouvolan hallinto-oikeudessa niin heikko ammattitaito, että näihin valittaneiden kansalaisten oikeusturva on vaarantunut?

Mainitut perustelut vaikuttavat jopa loukkaavilta näiden tuomioistuinten henkilökuntaa kohtaan. Mutta jollakin pupulla täytyy tietysti asiaa perustella.

Tosin mainittujen oikeuksien muutosta perustellaan myös saatavilla säästöillä. Yksi miljoona on pieni raha verrattuna vaikkapa puoluetukeen puhumattakaan, että meille maakuntien asukkaille jäisi edes joitakin palveluja.

Kun Helsingin herrat ajatte jatkossa maakuntien palvelujen alasajoja, unohtakaa puppugeneraattorin sanakirja ja kertokaa suoraan, että me landelaiset emme tarvitse mitään palveluita. Muuttakaa sieltä Helsinkiin tai ainakin Etelä-Suomeen.

Yrjö Aamuvuori Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Onnistunut asiakaspalvelu luo hyvinvointia kaikille

Aikataulutus isku Saimaan saaristolaisten elinkeinoille

Suomesta Pohjoismaiden houkuttelevin matkailumaa

On aika kiittää KYSin ja Harjulan loistavaa hoitoa

Isoäiti kulutti kestävästi

Terveisiä Antti Rinteelle

Yliopisto-opetusta muokattava

Varhaiskasvatuksessa tarvitaan lastenhoitajia

Brysselin viikkokatsaus

Kuihtuva maataloutemme odottaa vaihtoehtoja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.