Pyhä alkoholi- epidemia

Vaalikeskusteluissa vaaditaan konkreettisia ehdotuksia valtakunnan hyväksi.

Nyt lipsahti yksi pieni konkreettinen ehdotus harkittavaksi alkoholihaittojen rajoittamiseksi: alennettaisiin ruokakaupoissa myytävän oluen alkoholipitoisuus 4,5 prosentista 3,7 prosenttiin.

Siitäpä syntyi kertaheitolla hirmuinen mediamellakka koko valtakunnassa.

Veteraanikansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.)toteaa: ”Alkoholista aiheutuvien terveyshaittojen kustannukset ovat kolminkertaiset verrattuna viinaveron tuottoihin valtiolle” (SS 10.2.). Millä yrityksellä olisi varaa sellaiseen taloudenpitoon – paitsi valtiolla?

”Tämä nimenomainen keino ei varmasti ole paras mahdollinen.” ”Ei tämä ole ihan oikea toimenpide”, kommentoivat kansanedustajat.

Mikä sitten olisi se ihan oikea ja paras keino?

Keskiolut vapautettiin vuoden 1969 alussa ja vannottiin kansan raitistamisen nimeen. Miten kävi? Siitä lähtien alkoholin kulutus on kolmin- tai nelinkertaistunut.

Toimiiko tässä lisäksi se rakentajien nyrkkisääntö, että kun jonkin rakenteen mitta kaksinkertaistuu, niin kuormitus nelinkertaistuu? Siis, kun alkoholin kulutus kaksinkertaistuu, niin haitat nelinkertaistuvat?

Yksi pyhä väite on, että lailla ja kielloilla ei alkoholin kulutukseen pysty vaikuttamaan. Miksi sitten kaikkeen muuhun?

Liikenteessä kuoli 1970-luvun alkupuolella yli 1100 ihmistä vuosittain. Sen jälkeen autoilu on moninkertaistunut, mutta liikennekuolemia tapahtui viime vuonna 254. Miten se on saatu aikaan?

Valistuksella, paremmilla teillä ja ajoneuvoilla, lailla, pakotteilla, rangaistusten uhalla. On tullut turvavöiden ja ajovalojen käyttöpakko, nopeusrajoitukset, tarkka autojen katsastus, kaksipyöräisten ajoneuvojen kuljettajien kypäräpakko.

Viina tappaa vuosittain puolikymmentä tuhatta ihmistä Suomessa, mutta koko ajan lässytetään, että viinan haittoja ei pysty vähentämään millään pakotteilla.

Kun Ebola-virus tappoi muutamia satoja ihmisiä, niin koko maailma kuohui, ja riennettiin apuun. Oikein.

Kun menin syksyllä Etiopiaan, niin jollakin lämpökamerapistoolilla mitattiin, onko kuumetta, ettei vain matkustaja tuo maahan Ebolaa. Tappavaa virusta vastaan taisteltiin kaikin keinoin.

Vain pyhä alkoholiepidemia saa levitä rauhassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Uhka eteläsavolaisille yrityksille ja kiertotaloudelle

Nyt kesätöitä nuorille

Karsitaanko jostain muusta kuin hävittäjistä?

Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Miksi puisto hylättiin?

Myydä voi vain kerran

Toimintakulttuuria kehitettävä

Suomi tarvitsee ryhtiliikettä

Vinkki päättäjille koronan kurimuksessa

Omaisten huoli jatkuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.