Rahaa ja skandaaleja

Vuoden 2007 eduskuntavaalit jäänevät historiaan ainutlaatuisina.

Eduskunta täytti tuolloin 100 vuotta. Äänestysprosentti oli sodanjälkeisen historian alhaisin. Jo vaalien aikaan alkoi skandaalin käry haista.

Ministerinäkin toiminut Leena Luhtanen (sd.) menetti edustajapaikkansa, koska oli maksanut kolme vuotta aiemmin kunnallisvaalikampanjassaan mitättömän palkkiosumman ohi verottajan.

Ensimmäistä kertaa eduskunnan historiassa ministeri menetti salkkunsa lähettämiensä tekstiviestien vuoksi.

Vaalirahatunkiota pöyhittäessä alkoi haista. Nokkelimmat maksoivat kiireesti kyseenalaisen leiman saaneen tahon antamat vaalituet pois.

Vähemmän nokkelat yrittivät huonoin tuloksin puhua mustan valkoiseksi.

Ensimmäistä kertaa myös paljastui yhdistys, joka oli jakanut runsaskätisesti vaaliavustuksia. Yhdistyksen toiminnan sisältö vaikutti mediatietojen mukaan olleen täysin tuntematon kaikille sieltä vaalitukea saaneille.

Vaalirahatunkion haju ja skandaalin käry pistivät jo äänestäjätkin haukkomaan henkeään. Skandaalien liekit saivat voimaa Thaimaan lentolipusta ja lautakasasta.

Kuusamon hangilla hiihtelyn tuloksena esitelty eläkeiän korotus sai aikaan vain yleislakon uhan, joka sekin oli ainutlaatuinen lajissaan. Ainutlaatuista lajissaan lienee myös mediatietojen mukaan törkeästä pahoinpitelystä, osallisuudesta varkauteen ja rattijuoppoudesta tuomitun valitseminen ministeriksi.

Skandaalikäryt korvensivat luonnollisesti eniten pääministeriä. Sitä äityi nuuskimaan poliisikin. Kaamoksen jälkeinen kevät toi uutta eloa.

Käryä tuulettamaan tarjoutui useampikin ehdokas. Valinnan taisi ratkaista pitkäaikaisen konkaripoliitikon viesti kenttäväelle.

Valitettavasti muitakin viestejä ilmaantui. Toivottavasti kauden viimeiset skandaalinviestit olivat 62-vuotiaalta kansanedustajalta 16-vuotiaalle neitoselle.

Mediaa on moitittu uutisoinnin viihteellistämisestä ja todellisten saavutusten unohtamisesta. Silti kansakunnan kaapin päältä putoajalla on yleensä eri tahojen tarjoamia laskuvarjoja.

Varjon valittuaan voikin alaspäin leijaillessaan huojentunein mielin katsella kaapin päälle kiipeäviä.

Sakari Mattila Pieksämäki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Johdot vievät moneen suuntaan

Keskusta uuden alun kynnyksellä

Kieltäminen perustuutahalliseen tietämättömyyteen

Ei kiitos euromaidenyhteiselle budjetille

Junan tuomaa ja viemää vetovoimaa

Ilmastonmuutoksen ehkäisy luo menestyksellistä tulevaisuutta

Omalääkäri – paras lääkäri

Kohtuudella ja kotimaista

MetsästysSyöttisorsia ruokitaan ja sitten lahdataanSorsien syöttäminen ja syöttipaikalle metsästyksen nimissä teurastaminen on ikävää ja hyvin yleisesti harjoitettua metsästyksen alakulttuuria. ”Riistanhoidon” nimissä houkutellaan viattomat eläimet ruokail

Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.