Rahalla ostettu demokratia

Monet kansanedustajat ovat rikkoneet säätämäänsä lakia ehdokasavustuksista. Syyksi he ilmoittavat sen, ettei laissa ole määrätty rangaistusta lain rikkomisesta.

Tuntuu uskomattomalta tällainen puhe lainsäätäjän suusta. Useat kansanedustajat ovat lisäksi sanoneet, etteivät he edes tiedä raha-avustuksen alkuperää. Vähemmän uskottavaa tämäkin.

Entinen eduskunnan oikeusasiamies, nykyinen kansanedustaja Jakob Söderman (sd.) katsoo, että jokaisen kansanedustajan moraalinen velvollisuus on tietää tukirahojen alkuperä.

Söderman itse ei ole ottanut avustuksia vastaan miltään taholta voidakseen olla riippumaton kansanedustajan toimessaan. Tällaisiakin kansanedustajia meillä siis vielä on.

On käynyt myös ilmi, etteivät viranomaiset ole edes tarkastaneet annettuja avustusselvityksiä, vaan ne on sellaisenaan siirretty arkistoon.

Oikeuskansleri onkin pyytänyt oikeusministeriöltä selvityksen, miten tällainen suhtautuminen lain toteutumisen valvontaan on mahdollista. Samanlaista välinpitämättömyyttä on ilmennyt myös kunnallisvaalien yhteydessä.

Kuukauden kuluessa on pikkuhiljaa tullut esille monenlaista hämärässä ollutta tietoa ehdokkaiden tukitoimista.

Keskustapuolueen puoluetoimistossa on perustettu Kehittyvien maakuntien Suomi -niminen yhdistys, joka on jakanut rahaa runsain mitoin lähinnä keskustan ja kokoomuksen tarkoin valituille ehdokkaille.

Tämän yhdistyksen taustahenkilöistä ainakin yksi on tuomittu useista talousrikoksista.

Tällä hetkellä ministeritason poliitikot kiistelevät siitä, kuka on tehnyt mitäkin tai ollut tekemättä. Selityksiä, selityksiä on ilma täynnään.

Kansalaiset seuraavat tätä näytelmää ja toteavat, että olihan tämä arvattavissa.

Politiikan, eduskunnan ja maan hallituksenkin uskottavuus on saanut jälleen kovan kolauksen. Miten käy äänestys-aktiivisuuden lokakuun kunnallisvaaleissa?

Monen asian yhteydessä on tapana sanoa, että raha ratkaisee. Nyt on vakavasti kysyttävä, missä määrin suomalainen demokratia on rahalla ostettua.

Matti Mänttäri Kaupunginvaltuutettu (sd.) Kuopio

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Toteutukseen tarvitaan asennetta ja navigaattoria

Kasvukeskusten ulkopuolistakaan Suomea ei kurjisteta

Joka päivä on hyvä metsäretkipäivä

Eläkelupaus rotanloukkuna uudessa hallitusohjelmassa?

Orpolla oppositiossa orpo olo

Hotellilaiva tarvitsi erityisjärjestelyjä

Ministerin painajainen

Huoli-ilmoituskäytännöt yhtenäistettävä

Kuopio tarttuu mahdollisuuksiin ja sijoittaa tulevaisuuteen

Hoitotakuu toteutuu Kuopiossa, kiireelliset asiat hoituvat heti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.