Rahalla ostettu demokratia

Monet kansanedustajat ovat rikkoneet säätämäänsä lakia ehdokasavustuksista. Syyksi he ilmoittavat sen, ettei laissa ole määrätty rangaistusta lain rikkomisesta.

Tuntuu uskomattomalta tällainen puhe lainsäätäjän suusta. Useat kansanedustajat ovat lisäksi sanoneet, etteivät he edes tiedä raha-avustuksen alkuperää. Vähemmän uskottavaa tämäkin.

Entinen eduskunnan oikeusasiamies, nykyinen kansanedustaja Jakob Söderman (sd.) katsoo, että jokaisen kansanedustajan moraalinen velvollisuus on tietää tukirahojen alkuperä.

Söderman itse ei ole ottanut avustuksia vastaan miltään taholta voidakseen olla riippumaton kansanedustajan toimessaan. Tällaisiakin kansanedustajia meillä siis vielä on.

On käynyt myös ilmi, etteivät viranomaiset ole edes tarkastaneet annettuja avustusselvityksiä, vaan ne on sellaisenaan siirretty arkistoon.

Oikeuskansleri onkin pyytänyt oikeusministeriöltä selvityksen, miten tällainen suhtautuminen lain toteutumisen valvontaan on mahdollista. Samanlaista välinpitämättömyyttä on ilmennyt myös kunnallisvaalien yhteydessä.

Kuukauden kuluessa on pikkuhiljaa tullut esille monenlaista hämärässä ollutta tietoa ehdokkaiden tukitoimista.

Keskustapuolueen puoluetoimistossa on perustettu Kehittyvien maakuntien Suomi -niminen yhdistys, joka on jakanut rahaa runsain mitoin lähinnä keskustan ja kokoomuksen tarkoin valituille ehdokkaille.

Tämän yhdistyksen taustahenkilöistä ainakin yksi on tuomittu useista talousrikoksista.

Tällä hetkellä ministeritason poliitikot kiistelevät siitä, kuka on tehnyt mitäkin tai ollut tekemättä. Selityksiä, selityksiä on ilma täynnään.

Kansalaiset seuraavat tätä näytelmää ja toteavat, että olihan tämä arvattavissa.

Politiikan, eduskunnan ja maan hallituksenkin uskottavuus on saanut jälleen kovan kolauksen. Miten käy äänestys-aktiivisuuden lokakuun kunnallisvaaleissa?

Monen asian yhteydessä on tapana sanoa, että raha ratkaisee. Nyt on vakavasti kysyttävä, missä määrin suomalainen demokratia on rahalla ostettua.

Matti Mänttäri Kaupunginvaltuutettu (sd.) Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.