Rahat oikeaan osoitteeseen

Keski-Savon oppimiskeskuksen kuntayhtymä (Paso) on hoitanut metsäopetusta Pieksämäellä Nikkarilassa ja voinut tehdyn sopimuksen mukaan myydä opetusmetsästä puuta. Vuonna 2009 Paso möi metsää ja sopimuksen mukaan ostajan tuli tilittää myyntitulot Pasolle.

Pasoa kuulematta opetusta hoitava Etelä-Savon Koulutus Oy muutatti sopimuksessa saajan paikalle oman tilinumeronsa. Kyseiset metsätulot ovat edelleen Pason kirjanpidossa saatavina.

Keväällä 2012 Pason valtuusto määräsi hallituksen huolehtimaan siitä, että kyseiset saatavat tilitetään Pasolle. Kuntainliiton hallitus toimii virkavastuulla, sen on ollut pakko toimia siten, että rahat tulevat Pasolle.

Metsän käyttö- ja myyntioikeus on aikanaan myönnetty Pasolle, eikä sitä ole voinut siirtää ilman valtion päätöstä toiselle. Nyt valtion lisäbudjetissa toukokuussa on metsähallitus oikeutettu tekemään Koulutus OY:n kanssa sopimuksen opetusmetsien käytöstä, joka sisältänee myös puiden myynnin.

Tämä päätös osoittaa, ettei Koulutus OY:llä ole ollut oikeutta ennen nyt tehtävää uutta sopimusta saada puiden myyntituloja.

Paso on usean eri kunnan omistama yhtymä. Kun kuntainliitto on jossakin vaiheessa lopetettava, niin osakkaila saattaa olla erilaisia näkemyksiä rahojen palautumisesta kunnille.

Hallituksen jäsenenä en halua joutua tilanteeseen, jossa joku voisi vaatia minua ja muita hallituksen jäseniä korvaamaan laiminlyönnistä aiheutuvan taloudellisen menetyksen.

Pieksämäen kaupunginjohtaja Tapio Turunen ihmettelee, miten asia on voitu sotkea näin. Hänen käsityksensä mukaan rahat kuuluvat Koulutus OY:lle (SS 30.08.).

Jos mennään oikeuteen, siellä katsotaan vain tehtyjä sopimuksia, ja niiden mukaan Paso on tehnyt kaupan ja se on myös rahojen saaja.

Kolme vuotta sitten koulutus siirtyi Pasolta Koulutus OY:n hoidettavaksi. Paso hoitaa tällä hetkellä vain kiinteistöjä. Kuntayhtymä olisi pitänyt purkaa silloin, kun opetus siirtyi toisaalle. Voi vain ihmetellä, miksi pääomistajalta, Pieksämäen kaupungilta, on mennyt kolme vuotta asiaa tuumaillessa.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Liikkumattomuutta vastaan kaikin mahdollisin keinoin

Opiskelijoita kuultava paremmin

Aktiivimalli on kumottava

Eroon eläkeläisköyhyydestä

Piensijoittajille viime metrien ilouutinen

Liikenteen päästöjen nopeaan alentamiseen on keinoja

Työrauhan puute uhka oppimistuloksille

Ei seikkailupuistoa vaan hotelli

Lopulliset hyvästitkö venyttelylle?

Aina ehdoton tuomio hyväksikäytöstä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.