Rajamuurit eivät estä muuttamista

Julkisuudessa on pohdittu äskeisen Ety-juhlakokouksen saavutuksia. Etsittiinkö siellä ratkaisuja nykyiseen kansainvaellusta muistuttavaan tilanteeseen, kun ihmiset siirtyvät rauhattomilta alueilta parempiin oloihin?

Päätöksentekijöiden on mietittävä huolella asumisympäristöä ja toimeentuloa koskevia kysymyksiä ja ratkaisuja.

Suomesta on muutettu aikoinaan suurin määrin Ruotsiin työttömyyden vuoksi. On pohdittava monipuolisesti, miksi yleensä muutetaan. Raja-aitojen pystyttämiset eivät pysty estämään ihmisten halua siirtyä uusille asuinalueille, kun ongelmainen tilanne sitä vaatii.

Nykyinen pakolaistilanne on seurausta harjoitetusta ulko- ja sisäpolitiikasta. Kotouttamiskysymykset nousevat yhä enemmän esille muuttoalueilla.

On löydettävä päätöksenteon yhteishenki. Niin sanottu ”Helsingin henki” löytyi aikoinaan. Käydyn kokouksen poliittinen sisältö on vaikuttanut monella tavalla ihmisten elämään.

Millainen yhteishenki vallitsee pakolaiskysymyksissä? Saavutetaanko kaikin puolin ne tavoitteet, joita on tarkoitus saavuttaa?

Ulkopolitiikassa on keskeistä, millaisissa käsissä laivan ruori on, kun seilataan ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Osaaminen näkyy harjoitetussa ulkopolitiikassa, jos ymmärrettävyysvaje on tuntematon käsite.

Viestintävälineiden kautta seurataan tarkkaan, arvostetaanko ulkopolitiikkaamme maailmalla ja joudummeko selittelemään omia ratkaisujamme.

Veikko Vilmi

Dosentti

Yhteiskuntatieteiden ja kasvatustieteen tohtori

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Sydämen sivistystä päätöksentekoon

Revanssin paikka Puijon portaat

Maidontuotanto Suomessa alle pulavuosien

Tehtiinkö kyseenalainen sopimus?

Joka päivä on hyvä päivä liikkua

Future Savo pitää esillä myös pehmeitä arvoja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.