Rajamuurit eivät estä muuttamista

Julkisuudessa on pohdittu äskeisen Ety-juhlakokouksen saavutuksia. Etsittiinkö siellä ratkaisuja nykyiseen kansainvaellusta muistuttavaan tilanteeseen, kun ihmiset siirtyvät rauhattomilta alueilta parempiin oloihin?

Päätöksentekijöiden on mietittävä huolella asumisympäristöä ja toimeentuloa koskevia kysymyksiä ja ratkaisuja.

Suomesta on muutettu aikoinaan suurin määrin Ruotsiin työttömyyden vuoksi. On pohdittava monipuolisesti, miksi yleensä muutetaan. Raja-aitojen pystyttämiset eivät pysty estämään ihmisten halua siirtyä uusille asuinalueille, kun ongelmainen tilanne sitä vaatii.

Nykyinen pakolaistilanne on seurausta harjoitetusta ulko- ja sisäpolitiikasta. Kotouttamiskysymykset nousevat yhä enemmän esille muuttoalueilla.

On löydettävä päätöksenteon yhteishenki. Niin sanottu ”Helsingin henki” löytyi aikoinaan. Käydyn kokouksen poliittinen sisältö on vaikuttanut monella tavalla ihmisten elämään.

Millainen yhteishenki vallitsee pakolaiskysymyksissä? Saavutetaanko kaikin puolin ne tavoitteet, joita on tarkoitus saavuttaa?

Ulkopolitiikassa on keskeistä, millaisissa käsissä laivan ruori on, kun seilataan ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Osaaminen näkyy harjoitetussa ulkopolitiikassa, jos ymmärrettävyysvaje on tuntematon käsite.

Viestintävälineiden kautta seurataan tarkkaan, arvostetaanko ulkopolitiikkaamme maailmalla ja joudummeko selittelemään omia ratkaisujamme.

Veikko Vilmi

Dosentti

Yhteiskuntatieteiden ja kasvatustieteen tohtori

Kuopio

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Suomesta Pohjoismaiden houkuttelevin matkailumaa

On aika kiittää KYSin ja Harjulan loistavaa hoitoa

Isoäiti kulutti kestävästi

Kuuma linjaOpettajat, tiedoksi: Vilkkaita lapsia pitäisi arvostaa koulussa enemmän. Onko se hyvä, kun eväkään ei heilahda? Italiassa lasten eläväisyys on kunnia-asia.

Terveisiä Antti Rinteelle

Yliopisto-opetusta muokattava

Varhaiskasvatuksessa tarvitaan lastenhoitajia

Brysselin viikkokatsaus

Kuihtuva maataloutemme odottaa vaihtoehtoja

Veroistako löytyy pelastus?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.