Rakkaus on vastaus

Uusimpien luonnontieteellisten ympäristösuojelun tutkimusten mukaan nykyisillä metsänhakkuumäärillä emme saavuta hiilinielutavoitettamme. Hakkuumäärien lisäys kaatuu lahona viimeistään biodiversiteetin vaatimukseen, sillä monimuotoisuus säilyy huonosti teollisuuden tarpeisiin ”puhdistetussa” pääasiassa yhden puulajin paraatimetsässä.

Metsäkeskustelussa näkyy, kuka rakastaa ehdoitta luontoa sen kaikessa monimuotoisudessaan ja näkee sen sellaisena kuin se on ilman omia pyyteitä.

Piispa Jari Jolkkonen kirjoitti hienosti rakkaudesta, joka ei ole pelkkää ihastumisen tunnetta ja jossa ollaan valmiita luopumaan omasta (SS 4.7.). Rakkaudessa on myös rajat. Rakkaus luontoa ja koko ihmiskuntaa kohtaan näkyisi siinä, että luovutaan lyhytaikaisista taloushyötynäkökohdista ja annetaan rakkauden ohjata vastuulliseen luonnonsuojeluun, jossa kuunnellaan ensi sijassa luonnonsuojelun asiantuntijoita.

Heillä näkyy tuo rakkaus metsää kohtaan. He sanovat, että me olemme hyvin lähellä tuhoutumista, aika näyttää loppuvan kesken näillä hakkuumäärillä.

Kansainvälisesti ajatellen rakkaus näkyisi ehdottomuutena ilmastotavoitteiden suhteen. EU:n kivihiiltä polttavat maat, suurvallat ja kehittyvät maat on saatava rakkaudella (kehitysmaat esimerkiksi koulutuksella, väestön kasvun hillitsemiseksi) mukaan ilmastotalkoisiin, vaikka se olisi epädemokraattista.

Kehittyvien maiden keskiluokan vaurastuminenhan on yksi suurimmista uhista, eikä tälle tosiasialle voi mitään. Jos se perustuu luonnon tuhoutumiseen, on sekin valitettavasti saatava loppumaan, rakkaudella, keksimällä vaihtoehto. Myöskään uusien kuluttajien tuominen Eurooppaan ei ole luonnon kannalta hyvä ratkaisu, kuten vihreä Eero Paloheimo sanoi. Väestöräjähdyksestä ei selvitä sillä, että ihmiset lähtevät turvapaikkaprosessissa vauraampiin maihin ja jättävät oman maan asiat rempalleen.

Rakkauden nimissä ihmisiä on autettava myös tulemaan itse toimeen. Rakkaus vaatii, että ymmärrämme tosiasiat, kuten että olemme jo hyvää vauhtia tuhoutumassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.