Riitelytunnilla oli myönteistäkin viestintää

Katselin omaishoidon apulaisena iäkkään appiukkoni kanssa eduskunnan riitelytunnin 12.9.. Hän nukkui tv-lähetyksestä pääosan, heräsi ennen loppua ja kysyi: ”Miten kauan tämä vielä kestää?”

”Vajaa neljä vuotta”, oli vastaukseni.

Hoitajamitoitus ja mielenterveyden terapiatakuu kysytyttivät. Nyt vastaamassa olivat henkilöt, jotka itse näitä ovat kysyneet. Luulisi kyllä nyt tulevan kuntoon. Eräs kysyjä sanoi, että hän on odottanut kysymäänsä vastausta kahdeksan vuotta. Ehkä odottaminen ei ole paras työskentelymuoto.

Kun kysymyksiin vastattiin, ponnahti ylös uusia kysyjiä samasta aiheesta kuin sähköiskun saaneena. Minusta monta kertaa vängättiin samasta asiasta.

Nostan erään kohtauksen televisioidun loppuosasta esille. Puhemies siirsi keskustelun uuteen kysymykseen. Sosiaalineuvos, kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) nousi ylös, alusti lyhyesti ruokahävikkitiedoilla (400 miljoonaa kiloa/vuosi). Sitten hän toi esille, että Suomessa on 400 toimijaa, jotka epäitsekkäästi vapaaehtoistyössä jakavat hävikkiruokaa tarvitsijoille.

Laukkanen kertoi, että eduskunta on myöntänyt viime joulukuussa 1,2 miljoonaa euroa tukea tähän toimintaan. Kuitenkaan yhdellekään avustusjärjestölle ei maaliskuussa päättyneen hakuajan jälkeen ole haettua avustusrahaa tullut. Laukkanen kysyi tämän avustusrahan perään.

Ministeri Krista Kiurun (sd.) äänenpaino oli erilainen kuin edellisiin kysymyksiin vastatessa. Hän kiitti kysymyksestä ja lupasi selvittää, mitä on tapahtunut, että tukiraha saataisiin pikimmin avustustyötä tekeville. Vastauksesta selvisi, että Laukkanen ja Kiuru olivat tavanneet asian tiimoilta jo ennen kyselytuntia.

Minusta on arvostettavaa toimintaa ja toisen kunnioittamista kertoa tuleva kysymys etukäteen. Silloin ei riitele asiat eikä ihmiset.

Laukkasen kysymyksen käsittely päättyi kertaseisomalta. Huomasin kohteliaan hymyn Laukkasen katseesta. Ministerin vastaus riitti. Arvokkaasti ja mallikkaasti toimittu molemmilta.

Toivottavasti kuopiolaiset ruoka-aputyötä tekevät järjestöt ovat olleet tietoisia tuosta määrärahasta. Te teette arvokasta ruohonjuuritason sosiaalityötä kentällä. Siinä jaetaan ruokaa ja kohdataan ihmisiä. Ruokajakelussanne on mukana mielenterveyden terapiatakuutakin. Ilman markkinamiehen olemusta voin vielä lisätä, että työllänne on merkittävä ilmastovaikutuskin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Revisionismia ja kunnioitusta historian tulkintoihin

Maskit käyttöön ja heti!

Riippuvuuden tunnistamisen ja hoitamisen tuskasta

Tuokaa lapset edelleen kasteelle

Suomi on kolonialismin kohteena

Kolilta voisi hakea oppia

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.