Riittääkö puuta Finnpulpille ja muille?

Maailman suurimmaksi havusellutehtaaksi mainostettu Finnpulp toisi alueelle runsaasti uusia työpaikkoja sekä virkistäisi koko seutukunnan elämää, mutta mikä olisi tehtaan vaikutus ympäristöön ja erityisesti Kallaveteen? Siitä tuntuvat varsin monet – kiitos Talvivaaran – olevan kovasti huolissaan.

Tehtaalle tulisi 300 rekka-autollista puuta vuorokaudessa eli yli 100 000 rekallista vuodessa. Se on niin valtavan kokoinen läjä ropseja, että pistää väkisin kysymään, kuinka moneksi vuodeksi tällä hakkuutahdilla riittäisi tehtaalle puuta. Tällä tahdilla saadaan varmasti kaikki harvennusrästitkin hoidettua, mutta samoilta kankailta ei kyllä saada aivan joka toinenkaan vuosi tehtaalle kelpaavan kokoisia kuitupölkkyjä kerättyä.

Lisäksi suunnitellun tehtaan ympärille piirretyn 200 kilometrin kokoisen raaka-aineen hankinta-alueen sisällä on huomattavan paljon vesistöjä, teitä, peltoja sekä kaupunkeja, kyliä ja monia muita alueita, joilta ei saada kalikan kalikkaa tehtaan kattiloihin.

Muillekin tehtaille hankitaan puuta samalta alueelta, kuten esimerkiksi Äänekosken tehtaalle, jonka hankinta-alue menee yli viisikymmentäprosenttisesti päällekkäin suunnitteilla olevan Finnpulpin hankinta-alueen kanssa.

Eli jos ja kun Finnpulpin tehdaskin toteutuu ja alkaa pyöriä täydellä tehollaan, niin voidaanko puhua enää lainkaan kestävän metsätalouden harjoittamisesta?

Seppo Kotilainen

Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Kaukolämpö hiilineutraaliksi

Kannattaisi ajatella loppuun asti

Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Elinehtona koko Suomen kehitystä tukevat infraratkaisut

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.