Riittääkö puuta Finnpulpille ja muille?

Maailman suurimmaksi havusellutehtaaksi mainostettu Finnpulp toisi alueelle runsaasti uusia työpaikkoja sekä virkistäisi koko seutukunnan elämää, mutta mikä olisi tehtaan vaikutus ympäristöön ja erityisesti Kallaveteen? Siitä tuntuvat varsin monet – kiitos Talvivaaran – olevan kovasti huolissaan.

Tehtaalle tulisi 300 rekka-autollista puuta vuorokaudessa eli yli 100 000 rekallista vuodessa. Se on niin valtavan kokoinen läjä ropseja, että pistää väkisin kysymään, kuinka moneksi vuodeksi tällä hakkuutahdilla riittäisi tehtaalle puuta. Tällä tahdilla saadaan varmasti kaikki harvennusrästitkin hoidettua, mutta samoilta kankailta ei kyllä saada aivan joka toinenkaan vuosi tehtaalle kelpaavan kokoisia kuitupölkkyjä kerättyä.

Lisäksi suunnitellun tehtaan ympärille piirretyn 200 kilometrin kokoisen raaka-aineen hankinta-alueen sisällä on huomattavan paljon vesistöjä, teitä, peltoja sekä kaupunkeja, kyliä ja monia muita alueita, joilta ei saada kalikan kalikkaa tehtaan kattiloihin.

Muillekin tehtaille hankitaan puuta samalta alueelta, kuten esimerkiksi Äänekosken tehtaalle, jonka hankinta-alue menee yli viisikymmentäprosenttisesti päällekkäin suunnitteilla olevan Finnpulpin hankinta-alueen kanssa.

Eli jos ja kun Finnpulpin tehdaskin toteutuu ja alkaa pyöriä täydellä tehollaan, niin voidaanko puhua enää lainkaan kestävän metsätalouden harjoittamisesta?

Seppo Kotilainen

Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Lukijan runoIhanat kesäkukat takapihan valloittaa.Krassit, malvat ja kehäkukat, ovat kuin jotakinuskomatonta väriunelmaa.

Pohjois-Savon asuttaminenalkoi jo 1400-luvulla

Jos aikaa olisi jäljellävain muutama tunti

Kutsumattomat vieraat pistäytyvät kesämökillä

Kauraruokatrendiin liittyy ristiriita

Turvallisuutta, tarkoitustaja ajatuksen vapaata lentoa

Pielaveden malli näyttää maaseudun mahdollisuudet

Turpeenpoltto lopetettava ja metsähakkuita vähennettävä

Jynkän koulun remontti ei näytä etenevän

Savonlinnan historia on myös Kuopion historiaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.