Rikoksen tekijää ei saa palkita julkisuudella

Olen pitänyt tärkeänä sitä periaatetta, jonka tiedän joillakin journalisteilla olevan tietynlaisiin rikoksiin liittyen. He eivät mainitse tekijän nimeä, vaikka se tiedettäisiinkin.

Syy tähän on se, että yksi tärkeimpiä motiiveja näissä rikoksissa on halu saada huomiota. Eikä ole vastuullista palkita ihmistä teosta, joka on väärin. Sellainen rohkaisee muita tekemään samoin. Koulusurmat kuuluvat tähän ryhmään rikoksia.

On itsestään selvää, että jokainen rikoksen tekijä on ihminen ja sellaisena sekä hyviä että huonoja ominaisuuksia omaava, sekä kiusaaja että kiusattu. Mutta kun sitten tapahtuu rikos, on huomio kiinnitettävä siihen, että tehty teko on tuomittava. Viattoman ihmisen murhaaminen on kauhea teko. Sen teon tekijän on tehtävä parannus ja hävettävä tekoaan.

Melkein kaikkia kiusaajia on kiusattu joskus, mutta ajattelepa, miltä sinusta tuntuisi ja minkälaisen esimerkin se antaisi muille, jos kävisi näin: Sinua kiusattaisiin raa’asti. Tekijä saataisiin kiinni. Hänestä tulisi kansainvälinen julkkis kiusaamisensa ansiosta, juuri mitä hän on toivonut ja monet muutkin kohdalleen toivovat. Hänestä tehtäisiin vieläpä tavallaan tapahtuman sankari tyyliin ”Kiusattu kostaa yhteiskunnalle”.

Tuollainen ei olisi vastuullista. Paras rangaistus tästä teosta nimittäin olisi olla osoittamatta julkista huomiota. Osoittaa kaikille, että nyt on väärä tapa hakea huomiota kyseessä. Tappaminen on. Ja sitten vaikka rukoilla tekijän puolesta ja antaa yksityistä sielunhoitoa.

Tätä varten meillä vankiloissa pappeja ja muita ammattilaisia, vapaaehtoisiakin. Mutta painokkaasti olisi tärkeä olla – sekä yksilön, uhrien että laajemman yhteiskunnan tähden – palkitsematta väärin tekoa. Ja sitä palkitsemista on tämän tyyppisessä rikoksessa kaikki tekijän persoonaan kohdistuva julkinen huomio.

Sillä tällä kertaa se on hän, joka on kiusaaja. Ja tällä kertaa se on hän, jonka on tehtävä parannus. Ja kiusaamistahan me kaikki vastustamme. Se ei tapahdu kiusaamista palkitsemalla. Vaikka kiusaamisen tekijä olisi kiusattu itse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Menneisyyden kanssa tilillä

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Huumorin kukkien poimintaa

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Kuuma linja

”Sota oli koronaa pahempi”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.