Rinne ei torjunut Finnpulpia

Savon Sanomien pääkirjoituksessa (2.11.) käsiteltiin metsähakkuita ja erityisesti Finnpulpia. Tekstissä ja sen otsikossa esitetään virheellinen tulkinta.

Hallitusten välisen ilmastopaneelin raportti oli hätkähdyttävää luettavaa. Maapallon ja ihmisten selviytymisen takia tavoitteeksi pitää asettaa enintään 1,5 asteen lämpeneminen. Uusimman tutkitun tiedon mukaan aiempi tavoite eli 2 astetta ei enää riitä. Tästä faktasta kukaan ei liene eri mieltä.

Lohdullista on, että tavoitteeseen voidaan paneelin mukaan päästä vähentämällä päästöjä määrätietoisesti ja aiemmin ajateltua nopeammin sekä huolehtimalla hiilinieluista.

Suomen hakkuista SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on todennut, että viime vuosien tasoon 60 – 72 miljoonaa kuutiota ei ole tarvetta puuttua. Ilmastopaneelin asiantuntijoiden mukaan yli 80 miljoonan kuution hakkuut Suomessa ovat liikaa tämänhetkiselle hiilinielulle. Tämä on tutkijoiden näkemys.

Rinne on sanonut useaan otteeseen, että Suomessa nykyistä laajemmat hakkuut ovat mahdollisia, kun onnistutaan vahvistamaan hiilinieluja esimerkiksi peltojen avulla. Tämä on mahdollista asiantuntijoiden mukaan. Samalla Rinne on korostanut, että tätä pitää tavoitella määrätietoisesti nykyisten ja uusien metsäteollisuuden hankkeiden raaka-ainehuollon turvaamiseksi. Tämä koskee myös Finnpulpia, joka on yksi osoitus Pohjois-Savon elinvoimasta, osaamisesta ja potentiaalista.

Viime kuussa Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa Rinne sanoi, että suomalainen metsänhoito on maailman kärkiluokkaa ja että suomalainen metsäteollisuus on tehnyt hyvin paljon päästöjen hillitsemiseksi ja raaka-ainetehokkuuden parantamiseksi. Hän sanoi myös MT:lle, että nykyinen hakkuutaso ei ole liikaa ja lisähakkuut ovat mahdollisia, kun onnistutaan vahvistamaan esimerkiksi maatalousmaiden hiilinieluja.

Savon Sanomat vihjailee, että ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvissä linjauksissa olisi kyse ääntenkalastelusta tai jonkin toisen puolueen ahdingosta. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Ilmastonmuutoksen torjunnassa on kyse puolueiden välisestä yhteistyöstä ja siitä, että myös tulevat sukupolvet voivat investoida kestävään metsäteollisuuteen ja hyötyä sen tuottamasta kasvusta ja työllisyydestä.

Savolaislähtöisenä voisi sanoa savolaisittain, että eiköhän keskitytä yhteistyöhön ja ratkaisemaan ilmastonmuutoksen haasteet samalla kun turvaamme raaka-ainesaannin. Finnpulp nimittäin tarvitsee raaka-aineeksi puuta eikä tahallista väärinymmärtämistä.

Dimitri Qvintus

SDP:n puheenjohtaja Rinteen viestintävastaava

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Maaliskuusta riski on viisinkertaistunut

Tuhlaajapojan juhlat Euroopan unionissa

Tuottajatkin tarvitsevat tukea poikkeusaikana

Joka pilvellä on hopeareunus

Vihreä elvytys auttaa Suomea nousemaan jaloilleen

Arkkipiispa ei vastaa kaikesta kirkon toiminnassa

Uhka eteläsavolaisille yrityksille ja kiertotaloudelle

Nyt kesätöitä nuorille

Karsitaanko jostain muusta kuin hävittäjistä?

Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.