Rintamalottia on vielä

Riitta Raatikainen kirjoitti lottajärjestöstä (SS 19.3.). Siitä kiitokset.

Raatikainen totesi: "Lotille isänmaan kohtalo oli tärkeämpi kuin yksilön etu." Näin oli.

Hän totesi Lotta Svärd -järjestön syntyneen suojeluskuntajärjestön kumppaniksi.

Suojeluskuntien syntymisestä ja toiminnasta on tietysti oma virallinen historiansa. Siitä puuttuu professori Juha Siltalan väitöskirjassaan Lapuan liike ja kyyditykset 1930 toteama totuus, että Lapuan liike oli suojeluskuntajärjestön poliittinen johdannainen ja suojeluskunnat perustivat Lapuan liikkeen.

Tämä tietysti vaikutti myös lottajärjestöön. Itsenäisyyden alkuvuosina eivät vasemmistolaiset naiset halunneet siihen liittyä. Oli myös maalaisliittolaisia perheitä, joissa isäntä ei halunnut liittyä suojeluskuntiin ja emäntä lottiin. Kyösti Kallio ei arvostanut Vihtori Kosolaa.

Vuonna 1938 sisäministeri Urho Kekkonen laukaisi IKL:lle (entinen Lapuan liike) lopullisen pommin. Hän antoi määräyksen IKL:n toiminnan keskeyttämiseksi ja sanomalehtien toiminnan lakkauttamiseksi. Tähän Suomen kansa heräsi unitilastaan.

Tuntematon sotilas -kirjassa kerrotaan lotta Raili Kotilaisesta. Kyllä törkeyksiä huudeltiin lotille - ikävä ja häpeä kyllä.

1960-luvulla suuret ikäluokat aikuistuivat. Syntyi taistolaisuus. Lottien halventaminen kuului asiaan.

Vuonna 1963 Paavo Rintala sai mielikuvituksessaan aikaan Sissiluutnantti -kirjansa. Siinä lotat olivat nymfomaaneja.

Sotiemme veteraanit ovat toivoneet, että ohiammutuille veteraaneille annettaisiin oikeus viettää vanhuuttaan sotainvalidien veljeskodissa.

Tähän ei ole suostuttu, eikä siihen ole enää tarvettakaan. Aika on tehnyt tehtävänsä.

Talvisodan rintamalottia on vielä olemassa. Naisethan elävät pitempään. Siellä he viruvat terveyskeskuksien sairasosastoille piilotettuina tai muissa joukkomajoituksissa pillerinukutuksessa, kuten media tietää kertoilla.

Ehdotan, että talvisodan rintamalotille annettaisiin oikeus siirtyä pitkäaikaiseen hoitoon sotainvalidien veljeskotiin sitä mukaa, kun sieltä paikkoja vapautuu.

Yrjö Jämsänen Talvi- ja jatkosodan veteraani Siilinjärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mielikin lämpimäksi ilmastopäätöksillä

Tarkkaa harkintaa koronan jälkeen

Kuuma linjaEikö jo Kulmunin maalittaminen riittäisi? Nyt viestintäkoulutuksen maksusta on väännetty väkisin jotain salaliittoteorioita (SS 8.7. Juha Honkonen). On näköjään vaikea uskoa, että on vielä aitoja ihmisiä kuten Kulmuni, jonka oikeudentunto on vie

Pyörät pois rantapolulta

Nyt on nopeiden toimenpiteiden aika vanhustenhuollossa

Kehitysapu kannatti Suomessa, mutta miten on muualla?

Merkillisen vähäiset tulokset isolla satsauksella

Kuopion rautatieasema on häpeäpilkku

Ihminen on yhteistyön heikoin lenkki

Mummoista ja mummottelusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.