Ruoan veroale tasattava

Keskustelu ruoan arvonlisäveron alentamisesta käy kuumana nyt hallituksen budjettiriihen aikana. Jo päätetty toimenpide alentaa ruoan arvonlisäveroa on sinänsä oikea tavoite, jolla alennettaisiin ruoan hintaa Suomessa, jossa ruoka eurooppalaisittain verrattuna on edelleen kallista.

Ruoan arvonlisäveron alennus maksaisi 500 miljoonaa euroa vuodessa ja on siten valtiolle erittäin kallis veronkevennys. Tämä 500 miljoonan euron veroale ei kuitenkaan juuri luo uusia työpaikkoja kauppaan, elintarviketeollisuuteen tai maatalouteen.

Mielestäni ruuan hintaa tulee saada lähemmäksi eurooppalaista tasoa, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Vaikka yksittäinen kuluttaja hyötyisi muutaman kymmenen euroa vuodessa alentuneesta ruoan hinnasta, pitää ruoan arvonlisäveron alentamista tässä poikkeuksellisessa taloustilanteessa uudelleen arvioida.

Kaikkien hallituksen toimien tulisi näinä poikkeuksellisina aikoina olla elvyttäviä ja työllisyyttä tukevia. Valitettavasti ruoan arvonlisäveron alentaminen ei työllisyyttä paranna. Sen sijaan uhkana on, että menetämme työpaikkoja erityisesti paljon nuoria työllistävällä ravintola-alalla.

Jos hintaero kaupasta myytävän ja ravintolassa nautitun ruoan välillä kasvaa veromuutoksen myötä entistä suuremmaksi, on vaarana usean ruokaravintolan konkurssi.

Tässä taloustilanteessa ei pitäisi jääräpäisesti pitäytyä hyvinä aikoina tehdyissä linjauksissa, vaan katsoa tämänhetkistä taloustilannetta, ja sitä, miten tehdyt päätökset siihen vaikuttavat. Mielestäni olisi järkevämpää tasata 500 miljoonan euron veroale ravintola- ja kaupparuoan kesken, jolloin kansantaloudellinen hyöty olisi suurempi.

Kokonaishyöty tulisi kokonaisuudessaan kuluttajille. Tasainen alennus molemmille toimialoille ainakin säilyttäisi ravintola-alan työpaikat ja voisi jopa lisätä niitä. Ruokakauppa työllistäisi edelleen saman verran arvonlisäveron tasosta huolimatta.

Jos hallituspuolueiden kesken ei tässä asiassa päästä sopuun, olisi mielestäni järkevää joka tapauksessa lykätä ruoan arvonlisäveron alentamista. Tässä vaikeassa taloustilanteessa ei tarvita yhtään työllisyyttä heikentävää päätöstä.

Lenita Toivakka kansanedustaja (kok), Etelä-Savo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.