Ruotsi voittaa eurovaaleissakin

Suomalaiset kokevat Euroopan unionin vuosi vuodelta myönteisempänä asiana. Viimeksi syksyllä 2018 tehdyssä Parlemeter-kyselyssä 66 prosenttia suomalaisista nuorista koki Suomen EU-jäsenyyden hyvänä asiana ja 68 prosenttia koki äänensä kuuluvan EU:ssa.

Euroopan parlamentti (EP) on EU:n ainoa elin, jonka jäsenet valitaan suoraan kansanäänestyksellä, ja Suomella on siinä 13 paikkaa.

EP:n tehtäviin kuuluu muun muassa kansainvälisistä sopimuksista ja EU:n talousarviosta päättäminen.

Nuorille tärkeitä asioita, joista EP päättää, ovat esimerkiksi ihmisoikeudet ja ilmastonmuutoksen torjunta sekä se, minkä verran Erasmus+-ohjelmalla on rahaa.

Suomen 13 edustajaa eli meppiä eivät aja parlamentissa suoraan Suomen asiaa, vaan kuuluvat johonkin ryhmään, samoin kuin esimerkiksi eduskunnassa kaikki ehdokkaat kuuluvat johonkin puolueeseen.

Tällä hetkellä EP:n suurin poliittinen ryhmä on EPP, johon Suomesta kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit. Äänestämällä siis vaikuttaa siihen, mikä ryhmä saa eniten valtaa parlamentissa.

EP-vaalit on järjestetty viimeksi vuonna 2014. Silloin suomalaisten äänestysprosentti oli 39, kun taas ruotsalaisten oli 51. Vain 10 prosenttia 18 – 24-vuotiaista suomalaisista äänesti. Herääkin kysymys, miten nuoret kokevat äänensä kuuluvan, jos he eivät äänestä.

Eurovaaleissa äänestäminen on suorin tapa vaikuttaa EU:n toimintaan ja siihen, keiden ääni kuuluu EU:ssa.

Tällä hetkellä meitä suomalaisia nuoria paremmin siellä kuuluu esimerkiksi ruotsalaisnuorten ääni, sillä vuoden 2014 vaaleissa heidän äänestysprosenttinsa oli reilusti yli 60.

Olisi mukavaa, jos näissä vaaleissa ruotsalaiset eivät peittoaisi meitä 6 – 1. Tai 60 – 10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Miksi emme käyttäisi vanhoja autoja ja vihreää polttoainetta?

Aluekehitysvaroja on suunnattava uudelleen

Ei kannata hukata valmista kenttää

Ongelman ratkaisussa on pidettävä järki ja tasa-arvo mukana

Lapsivaikutusten arviointi on tehtävä perusteellisesti

Liian sinisilmäisiä asenteita paluuta Suomeen harkittaessa

Huomio-liivi antaisi lisäturvaa

Vehnän poliittinen painoarvo kasvaa väestönkasvun myötä

Koulutus ei ratkaise ongelmaa

Kilpailuja ei saa häiritä edes piloillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.