Ruuhkaa ei ole kun aikoja ei saa

Markku Utriainen pohti, missä ovat paljon puhutut ruuhkat Kuopion pääterveysasemalla (SS 22.5.). Entä missä ovat aikaa odottavat asiakkaat? Minäpä kerron oman näkemykseni: kotona tai jossain muualla postin ja puhelimen tavoitettavissa odottamassa heille luvattua ilmoitusta mahdollisuudesta tavata lääkäri jonakin päivänä.

Olen asunut Kuopiossa 15 vuotta ja tarvinnut terveyskeskuksen palveluja aika ajoin, mutta koskaan aikaisemmin ei tilanne vastaanottoaikojen suhteen ole ollut näin huono.

Jos et ole todistettavasti hengenvaarassa akuutin loukkaantumisen tai sairauden vuoksi, sinulle todetaan ajanvarausta yrittäessäsi, että vapaita aikoja ei ole, ja että saat ilmoituksen, kunhan sellainen tulee.

Kun yrität kipujesi vuoksi kiirehtiä aikaa, vastaus on sama. Jos kysyt miksi, saat ehkä jonkin syyn, minulle se oli, että hallinnollisista syistä vuodenvaihteen jälkeen yksi lääkäri puuttuu hoitotiimistäni.

Kun viimein useamman kiirehtimisen jälkeen yhdeksän (9!) viikon kuluttua saan ajan ja kysyn samaa asiaa lääkäriltäni, saan saman vastauksen.

Kotiin päästyäni kysyn palvelupäälliköltä viestillä, mitä ovat nämä hallinnolliset syyt ja onko tilanne sama kaikissa tiimeissä. Saan nopean vastauksen, että hän ei voi ottaa kantaa siihen, miksi minulle on kerrottu tällainen syy. Kaikki tiimin virat ovat täytettyinä ja lääkäreiden poissaoloihin on ollut käytettävissä sijaisia. Tilanne on sama muissakin tiimeissä.

Mieleeni tulee, että ehkä syy onkin se, että yksi lääkärin virka tästä tiimistä on lopetettu vuoden vaihteessa hallinnollisista (lue taloudellisista) syistä. Silloinhan kaikki olemassa olevat virat ovat täynnä, eikä ongelmaa ole.

Yhdeksän viikon odotus ensimmäiseen lääkäritapaamiseen varsinkin jatkohoitoa vaativassa tilanteessa on aivan liian pitkä, kun seuraava hoitoketjun odotusjono tulee olemaan ainakin samanmittainen.

Kun eläkkeelle jäädessä joudut siirtymään työterveyshuollon piiristä julkiseen terveydenhuoltoon, muutos on iso. Enää et ole avuntarpeesi parhaiten tunteva ja hoitoa nopeasti tarvitseva ihminen, vaan odottamisella lannistettu potilas, jonka hoidon tarpeen ja kiireellisyyden tuntee parhaiten nimetön systeemi.

Et edes aina ole varteenotettava keskustelukumppani oman hoitosi suunnittelussa. Vähättelyä tapahtuu kaikkialla. Ikäihmisten mitätöintiin heräsimme toden teolla viime talvena hoitokodeista alkaneen keskustelun myötä.

Seniori-ikäisille viesti on aina sama tuttu: liikkuminen, osallistuminen, terveellinen ruoka ja kaikkinainen omasta kunnosta huolehtiminen. Vääjäämätön tosiasia on kuitenkin, että aika tekee kaikesta huolehtimisesta piittaamatta tehtävänsä kehossamme, ja apua tarvitsevien joukko vain kasvaa.

Miten me ikäihmiset (emmekä vain me) pidämme oman kroppamme mahdollisimman vähän yhteiskuntaa kuormittavassa kunnossa, jos meitä säilötään ei-kiireellisissä odotusjonoissa kipuinemme, jotka jopa estävät kehon tärkeimmän korjaustoimenpiteen, riittävän yhtäjaksoisen unen?

Kuka osoittaisi, mitä säästöjä jonottamisesta syntyy ja mitä muuta hyötyä päättäjät ovat suunnitelleet siitä saatavan? Kuka laskee sen kivun määrän ja elämän laadun heikkenemisen, jonka hiljaisesti tyytyen hyväksymme jonottaessamme? Vai pitäisikö meidän odotellessamme ruuhkauttaa ne terveysaseman käytävät, joiden autiutta Utriainenkin ihmetteli?

Ymmärrän kasvavan kaupungin talouspaineet, mutta sen asukkaiden tarvitsema terveydenhoito ja sosiaalihuolto on inhimillisyyden nimissä kuitenkin turvattava aina ennen ylimitoitettuja kaupunkikuvan kohotus- ja rakennushankkeita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Luommeko lisää yksinäisyyttä teknisellä kehityksellä?

Kotitalousvähennystä ei pidä leikata

Suomalainen on jo kasvissyöjä

Sukupolvenvaihdos tuo omat haasteensa

Kylien hoitajavastaanottoja ei saa lakkauttaa

Britit eivät muuttaneet kantaansa

Myös maksutonta palvelua tarjolla kuopiolaisille

Todellisen kulttuuriteon paikka

Kotihoitoko hyvää?

Miten rakentaa suurta, jos pienikin sortuu?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.