Sähkömarkkinalaki sallii kyseenalaisia keinoja

Sähkön siirtomaksut tuntuvat monista turhan korkeilta. Eikä ihme, koska korotukset viime vuosina ovat olleet suuria. Kun suomalaisten maksamista maksuista suuri osa vielä valuu ulkomaille verkkomonopolien maksamina osinkoina, on kansalaisten suuttumus oikeutettua.

On hyvä, että elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) on puuttunut asiaan ja pistänyt ministeriönsä miettimään, miten siirtomaksuja voisi kohtuullistaa. Tavoite on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan saada aikaan esityksiä jo vuoden loppuun mennessä.

Energiavirasto on valvova viranomainen, jonka kuuluisi valvoa sitä, ettei mikään yhtiö perisi siirtomaksua liikaa. Sähkömarkkinalaki taitaa kuitenkin mahdollistaa tällä hetkellä hieman kyseenalaisiakin keinoja rahankeruuseen. Suurimman sallitun tuoton laskenta kun perustuu pääosin rakennetun sähköverkon määrään. Ei siis verkon rakentamiskustannuksiin. Verkon rakentamiskustannukset kun määräytyvät myös rakennettavan maaston ja rakennusmateriaalin mukaan. Maakaapelin upottaminen kivettömään peltoon on paljon halvempaa kuin kallioon tai kivikkoiseen maastoon.

Tarina kertoo, että jotkut yhtiöt ovat tämän jo huomanneet. Sen verran paljastan, ettei esimerkki koske esimerkiksi Savon Voimaa eikä muitakaan lähialueen yhtiöitä.

Nyt kun Energiavirasto seuraa yritysten perimää hintaa, se siis tarkkailee, millaista sähköverkkoa yhtiöt rakentavat. Niinpä Suomesta löytyy innovatiivisia yhtiöitä, jotka vetävät maakaapeleita mieluiten pelloille ja saavat näin rakentamiskilometrejä mahdollisimman halvalla.

Jos yhtiö on kaapeloinut peltoa yhdellä miljoonalla, viranomaisen laskelman mukaan kaapelointia onkin tapahtunut 1,6 miljoonan edestä. Tälle 1,6 miljoonalle yhtiö saa ottaa reilun kuuden prosentin tuoton. Näin ennestäänkin korkea tuottoprosentti nousee käytännössä 60 prosenttia. Se on tällaisena nollakorkojen aikana varsin haluttu tuotto.

Sähkömarkkinalailla oli tarkoitus turvata mahdollisimman keskeytymätön sähkönsiirto. Sähkökatkot taitavat kuitenkin johtua sähkölinjoille kaatuvista puista. En usko monenkaan havainneen, että myrsky runtelisi pelloille ja pientareille pystytettyjä sähkölinjoja.

Toivottavasti ministeri Kulmuni onnistuu aloittamassaan hankkeessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Luommeko lisää yksinäisyyttä teknisellä kehityksellä?

Kotitalousvähennystä ei pidä leikata

Suomalainen on jo kasvissyöjä

Sukupolvenvaihdos tuo omat haasteensa

Kylien hoitajavastaanottoja ei saa lakkauttaa

Britit eivät muuttaneet kantaansa

Myös maksutonta palvelua tarjolla kuopiolaisille

Todellisen kulttuuriteon paikka

Kotihoitoko hyvää?

Miten rakentaa suurta, jos pienikin sortuu?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.