Sairaalaystävät tuovat virkistystä potilaiden arkeen

Savon Sanomien lukija oli kohdannut eteläeurooppalaisen maan sairaalassa sairaalapastoreiden opastamaa lähimmäispalvelutoimintaa. Tästä oli ilo lukea. Kuumalla linjalla (4.8.) huolestunut lukija kyseleekin tärkeän toiminnan perään: miksi ei meillä?

Ilokseni voin kuitenkin kertoa, että Kuopiossa sairaalapastorit ovat kouluttaneet ja ohjanneet sairaaloiden lähimmäispalvelutoimintaa jo yli kymmenen vuoden ajan.

Vapaaehtoiset sairaalaystävät toimivat ensisijaisesti Harjulan sairaalassa olevien pitkäaikaispotilaiden parissa ja vapaaehtoistoiminta tapahtuu tiiviissä yhteistyössä hoitohenkilökunnan kanssa.

Sairaalaystävät eivät osallistu hoitotoimenpiteisiin, mutta he tuovat tavallisen ihmisen taidoilla virkistystä ja vaihtelua sairaalan arkeen.

Sairaalaystävä toimii potilaan ehdoilla tämän toiveiden mukaan. Hän voi esimerkiksi lukea lehtiä tai kirjaa, keskustella ja muistella potilaan kanssa, ehkäpä ulkoillakin.

Tärkeintä on toisen lähellä oleminen. Sitoutuminen, vastuullisuus ja vaitiolovelvollisuus ovat tämän lähimmäispalvelutoiminnan kulmakiviä.

Sairaalaystävätoiminnasta vastaa Harjulan sairaalan oma sairaalapastori, Riikka Hakulinen, johon toiminnasta ja tulevasta koulutuksesta kiinnostuneet voivat rohkeasti ottaa yhteyttä (riikka.hakulinen@evl.fi).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.