Sairaalaystävät tuovat virkistystä potilaiden arkeen

Savon Sanomien lukija oli kohdannut eteläeurooppalaisen maan sairaalassa sairaalapastoreiden opastamaa lähimmäispalvelutoimintaa. Tästä oli ilo lukea. Kuumalla linjalla (4.8.) huolestunut lukija kyseleekin tärkeän toiminnan perään: miksi ei meillä?

Ilokseni voin kuitenkin kertoa, että Kuopiossa sairaalapastorit ovat kouluttaneet ja ohjanneet sairaaloiden lähimmäispalvelutoimintaa jo yli kymmenen vuoden ajan.

Vapaaehtoiset sairaalaystävät toimivat ensisijaisesti Harjulan sairaalassa olevien pitkäaikaispotilaiden parissa ja vapaaehtoistoiminta tapahtuu tiiviissä yhteistyössä hoitohenkilökunnan kanssa.

Sairaalaystävät eivät osallistu hoitotoimenpiteisiin, mutta he tuovat tavallisen ihmisen taidoilla virkistystä ja vaihtelua sairaalan arkeen.

Sairaalaystävä toimii potilaan ehdoilla tämän toiveiden mukaan. Hän voi esimerkiksi lukea lehtiä tai kirjaa, keskustella ja muistella potilaan kanssa, ehkäpä ulkoillakin.

Tärkeintä on toisen lähellä oleminen. Sitoutuminen, vastuullisuus ja vaitiolovelvollisuus ovat tämän lähimmäispalvelutoiminnan kulmakiviä.

Sairaalaystävätoiminnasta vastaa Harjulan sairaalan oma sairaalapastori, Riikka Hakulinen, johon toiminnasta ja tulevasta koulutuksesta kiinnostuneet voivat rohkeasti ottaa yhteyttä (riikka.hakulinen@evl.fi).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Keskusta tekee työtä itäradan puolesta

Yhteistyötä tarvitaan

Koemmeko vielä oikean olympiahengen paluun?

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Kaukolämpö hiilineutraaliksi

Kannattaisi ajatella loppuun asti

Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Elinehtona koko Suomen kehitystä tukevat infraratkaisut

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.