Savolaisten äänestäjien on aika ryhdistäytyä

Eduskuntavaalien varsinaiseen vaalipäivään on aikaa runsas kuukausi. Ennakkoon pääsee äänestämään jo vajaan kuukauden kuluttua. Ilahduttavaa on, että vaalien lähestyminen näyttää lisäävän äänestysintoa. Itäsuomalaisesta näkökulmasta huolestuttavaa sen sijaan on, että täällä äänestäjät tälläkin kertaa näyttävän olevan muuta maata passiivisempia.

Äänestysintoa kartoitettiin viime viikon lopulla kahdessa kyselyssä. Helsingin Sanomissa julkaistun (4.3.) kyselyn mukaan jo 60 prosenttia äänestysikäisistä aikoo äänestää huhtikuun vaaleissa. Äänestysvarmuus on kasvanut selvästi tammikuusta, jolloin lehti julkaisi vastaavan tutkimuksen. Ilta-Sanomien julkaisema (5.3.) tutkimus on samansuuntainen.

Äänestysprosentti eduskuntavaaleista on ollut jo pitkään laskussa. Vielä kolme vuosikymmentä sitten selvästi yli 70 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä, mutta vuonna 2007 koko maan äänestysprosentti oli vain 67,9. Savon vaalipiireissä jäätiin maan keskiarvon alapuolelle. Sekä Pohjois-Savossa että Etelä-Savossa äänestysprosentti oli vain 64,5.

Savolaisten äänestäjien on aika ryhdistäytyä. Mitä suurempi äänestysprosentti huhtikuun eduskuntavaaleissa on, sitä tarkemmin vaalin tulos vastaa kahdessa Savon vaalipiirissä asuvien ihmisten näkemyksiä.

Syitä lähteä äänestämään on varsinkin Pohjois-Savossa näissä vaaleissa enemmän kuin vuosikymmeniin. Tärkein syy on, että vaalien tulosta on ennakkoon mahdoton ennustaa. Pohjois-Savon väkiluku laski kuluneen vaalikauden aikana niin paljon, että vaalipiirin menetti yhden kansanedustajanpaikan Uudellemaalle. Istuvista kansanedustajista kolme ei enää ole ehdolla, joten ääniä on uusjaossa tavallista enemmän.

Asetelmat vaalipiirissä ovat muutenkin mielenkiintoiset. Kuka osaa sanoa, millä tavalla Perussuomalaisten gallupkannatuksen huikea kasvu näkyy täällä? Tuskin kukaan. Äänestäjien lopullinen tahto selviää vasta huhtikuun 17. päivän iltana.

Se voidaan jo kuitenkin nyt sanoa, että Perussuomalaisten kannatuksen nousu nykyisten kolmen suuren puolueen kannoille on saanut ihmiset myös Pohjois-Savossa kiinnostumaan ja keskustelemaan politiikasta aivan uudella tavalla. Poliittisen keskustelun vilkastuminen todennäköisesti saa myös savolaiset äänestäjät lähtemään vaaliuurnille vilkkaammin kuin neljä vuotta sitten. Perussuomalaisia kannatetaan, mutta heitä myös vastustetaan.

Puolueiden ja vaaliliittojen piti jättää ehdokashakemuksensa vaalipiirilautakunnille tiistaihin klo 16 mennessä. Se tarkoittaa sitä, että käytännössä kaikkien ehdokkaiden nimet ovat nyt tiedossa. Valinnanvaraa on molemmissa Savon vaalipiireissä. Nyt on äänestäjien aika ryhtyä valitsemaan ja käyttämään omaa valtaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.