Savotta ei ole puiston hoitoa

Kuopiossa suunnitellaan laajamittaisesta puistopuiden hakkuuta. Kiitämme toimittaja Marita Tiihosta hänen rohkeudestaan arvostella suunnitelmaa (SS 25.10.).

Suunnitelma on järkyttävä ja satojen puiden kaato peruuttamatonta. Kirves on käynyt tätä ennen jo Valkeisenlammen ja Kuopionlahden puistoissa sekä Piilipuistossa. Monenlaiset kivi- ja kasvipalapelit ovat saaneet tilaa osin ihan kauniisti ja silmää miellyttäen.

Monet silti kaipaavat Valkeisenlammen vanhaa puistomaisemaa. Kuten Tiihonen totesi, uusitut puistot muistuttavat talojen pihoja, ja niistä puuttuu maisemallinen, rauhoittava näkemys.

Allekirjoittaneista osa on muuttanut Kuopioon vuosikymmen sitten, mutta näistä puistoista on jo tullut tärkeä osa nykyistä kotikaupunkia. Töihin kuljetaan Snellmanin puiston jylhien kuusten alitse ja kesällä nautitaan Väinölänniemen vehreydestä.

Punaisella leimattujen, kaadettaviksi suunniteltujen puiden määrä menee yli oikeustajun; oikeuden nauttia pysyvyydestä ja puistojen nykyisestä klassisesta kauneudesta.

Puiden ”vaarallisuus” on saanut suhteettoman painoarvon. Sillä verukkeella voidaan Kuopion puistoalueilla näköjään tehdä mitä vaan. Toki ymmärrämme suoranaisessa kaatumisvaarassa olevien puiden poiston ja pienessä määrin tapahtuvan uusimisen.

On kaupunkeja, joissa vaalitaan vanhoja puita viimeiseen asti ja muun muassa monet Tampereen puistot tarjoavat kulkijalle miellyttävää rauhaa ja varjoisuutta. Jos kaupunkimme puutarhurit tekisivät sinne opintomatkan, se saattaisi aiheuttaa jopa painajaisunia puiden vaaroista.

On merkillistä, että kaupunginpuutarhuri haluaa ja hänen annetaan jättää jälkensä kaikkiin kaupungin puistoihin lähellä eläkkeelle jäämistään. Eikö olisi parempi odottaa pari vuotta ja jättää tilaa uudelle puutarhurille, jolla voisi olla toisenlainen näkemys maisemansuunnittelusta ja ympäristöekologiasta.

Vanhojen, koloisten ja rosoisten puistopuiden tiedetään lisäävän runsaasti monimuotoisuusarvoja kaupunkiympäristössä. Mutta ehkä tuleva virkanimike onkin puuton tarhuri.

Tutkimuksissa on todettu, että jopa lyhytaikainen metsän ja puiden katselu vähentää stressiä ja verenpainetta. Keskeisellä paikalla olevat puistot ovat juuri tähän luotuja. Eivät nämä puistot tietenkään ole aina olleet nykyisessä mallissaan, mutta miesmuistin ajan kumminkin.

Ei ole mitään syytä tavoitella puistoihin menneen ajan kuosia, kun koko elämäntapa on muuttunut. Asutus keskustassa on äärimmäisen tiheää, ja pihoissa on puiden tilalla autoja.

Snellmanin koulun oppilaat kuuluvat seuraavan viereisen puiston mahtipuita. Heillä on jopa omat nimikkopuunsa.

Viranhaltijat, jotka haluavat kaataa lasten nimikkopuut ja tuhota legendaaristen puistojen sielut, ison osan Kuopiota, voisivat vielä syvällisesti pohtia asiaa ennen suunnitelman viemistä tämän pitemmälle.

Asta Lähdesmäki

Sanna Mäkeläinen

Mikko Pärssinen

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.