Selkänahasta

Olen järkyttynyt Karelia-Upofloorin Romanian tehtaan johtajan Valto Jäävallin kertomista paikallisista työoloista (SS 18.7.).

Töitä paiskitaan kahdeksan tuntia päivässä vartin tauolla. Työsuojeluasioista välitetään, mutta edes työehtosopimuksen minimiehdoista ei olla kiinnostuneita.

No maassa maan tavalla. On houkutus tehdä kaikki toisin kuin Suomessa, koska työlainsäädäntö ei ulotu rajojemme ulkopuolelle.

Toki työntekijät lehteen päästyään kehuvat pärjäävänsä, mutta luuleeko kukaan oikeasti, että he uskaltaisivat kertoa nimellään jotain muuta? Eiköhän kengän kuvio takalistossa olisi hyvinkin todennäköinen vaihtoehto, jos joku edes uskaltaisi ehdottaa parempia työehtoja.

Tuli tunne, että Karelia-Upofloor on ikään kuin hyväntekijä Romaniassa, joka hyvää hyvyyttään tarjoaa työtä työttömyyden kourissa kamppailevalla alueella.

Olen itse ollut aikaisemmin Karelian Kuopion tehtaalla 7 vuotta parketinvalmistajana ja osan ajasta myös luottamusmiehenä. Tuolloin tehtaalla pidettiin tärkeänä sitä, että työehtosopimuksia noudatettiin ja työntekijöiden jaksamisesta välitettiin.

Kaiken toiminnan tärkein kulmakivi oli, että tehdään laadukasta tuotetta ja ymmärsimme, että se onnistuu vain jos työntekijöillä on sydän ja voimat mukana.

Toki ymmärrän, että houkutus siirtää tuotantoa matalamman palkkatason maihin on suuri. Silti luulisi Karelia-Upofloorin kokoiselta yhtiöltä edes hieman löytyvän moraalia.

Sydämessäni jäytää pelko Karelia-Upofloorin suomalaisten työntekijöiden puolesta. Karelia-Upofloor on jo supistanut tuotantoaan Suomessa ja samaan aikaan käynnistellyt tuotantoa ulkomailla.

Laitteita on viety rajojen yli ja suomalaiset työntekijät käyvät opettamassa tietotaitoa kädestä pitäen.

Toivon Valto Jäävallin tasoisen johtajan arvostavan työntekijöitä ihmisinä, ei taukoamatta toimivina koneen osasina.

Kirsi Koponen Kuopion aluetoimitsija Puu- ja erityisalojen liitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Keskusta tekee työtä itäradan puolesta

Yhteistyötä tarvitaan

Koemmeko vielä oikean olympiahengen paluun?

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Kaukolämpö hiilineutraaliksi

Kannattaisi ajatella loppuun asti

Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Elinehtona koko Suomen kehitystä tukevat infraratkaisut

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.