Selkänahasta

Olen järkyttynyt Karelia-Upofloorin Romanian tehtaan johtajan Valto Jäävallin kertomista paikallisista työoloista (SS 18.7.).

Töitä paiskitaan kahdeksan tuntia päivässä vartin tauolla. Työsuojeluasioista välitetään, mutta edes työehtosopimuksen minimiehdoista ei olla kiinnostuneita.

No maassa maan tavalla. On houkutus tehdä kaikki toisin kuin Suomessa, koska työlainsäädäntö ei ulotu rajojemme ulkopuolelle.

Toki työntekijät lehteen päästyään kehuvat pärjäävänsä, mutta luuleeko kukaan oikeasti, että he uskaltaisivat kertoa nimellään jotain muuta? Eiköhän kengän kuvio takalistossa olisi hyvinkin todennäköinen vaihtoehto, jos joku edes uskaltaisi ehdottaa parempia työehtoja.

Tuli tunne, että Karelia-Upofloor on ikään kuin hyväntekijä Romaniassa, joka hyvää hyvyyttään tarjoaa työtä työttömyyden kourissa kamppailevalla alueella.

Olen itse ollut aikaisemmin Karelian Kuopion tehtaalla 7 vuotta parketinvalmistajana ja osan ajasta myös luottamusmiehenä. Tuolloin tehtaalla pidettiin tärkeänä sitä, että työehtosopimuksia noudatettiin ja työntekijöiden jaksamisesta välitettiin.

Kaiken toiminnan tärkein kulmakivi oli, että tehdään laadukasta tuotetta ja ymmärsimme, että se onnistuu vain jos työntekijöillä on sydän ja voimat mukana.

Toki ymmärrän, että houkutus siirtää tuotantoa matalamman palkkatason maihin on suuri. Silti luulisi Karelia-Upofloorin kokoiselta yhtiöltä edes hieman löytyvän moraalia.

Sydämessäni jäytää pelko Karelia-Upofloorin suomalaisten työntekijöiden puolesta. Karelia-Upofloor on jo supistanut tuotantoaan Suomessa ja samaan aikaan käynnistellyt tuotantoa ulkomailla.

Laitteita on viety rajojen yli ja suomalaiset työntekijät käyvät opettamassa tietotaitoa kädestä pitäen.

Toivon Valto Jäävallin tasoisen johtajan arvostavan työntekijöitä ihmisinä, ei taukoamatta toimivina koneen osasina.

Kirsi Koponen Kuopion aluetoimitsija Puu- ja erityisalojen liitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Ei kiitos euromaidenyhteiselle budjetille

Junan tuomaa ja viemää vetovoimaa

Ilmastonmuutoksen ehkäisy luo menestyksellistä tulevaisuutta

Omalääkäri – paras lääkäri

Kohtuudella ja kotimaista

MetsästysSyöttisorsia ruokitaan ja sitten lahdataanSorsien syöttäminen ja syöttipaikalle metsästyksen nimissä teurastaminen on ikävää ja hyvin yleisesti harjoitettua metsästyksen alakulttuuria. ”Riistanhoidon” nimissä houkutellaan viattomat eläimet ruokail

Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Sähkömarkkinalaki sallii kyseenalaisia keinoja

KYSillä on viisi eri ruoka-annoskokoa potilaiden tarpeiden mukaan

Lukijan runoIhanat kesäkukat takapihan valloittaa.Krassit, malvat ja kehäkukat, ovat kuin jotakinuskomatonta väriunelmaa.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.