Sellaista ei ole olemassa

Mikko Keinonen pahoitti mielensä, kun radiotoimittaja oli suhtautunut huvittuneen pilkallisesti chakroihin ja energiameridiaaneihin (SS, Ajassa 1.3.).

Keinonen paljasti olevansa ”kiinalaisen lääketieteen” ja yleensä ”vaihtoehtoisten hoitomuotojen” lumoissa. Hän puhui myös ”koululääketieteestä” sekä homeopatian ja rukouksen parantavasta voimasta.

Kiinalaista lääketiedettä ei ole olemassa. Kuten ei suomalaista tai englantilaista lääketiedettä. Eikä koulu- tai kansanopistolääketiedettä. Vaihtoehtolääketieteestä puhumattakaan.

Eri maissa ja kulttuureissa toteutetaan vain toisistaan poikkeavia, lääketieteeseen ja näyttöön perustumattomia lääkinnällisiä käytäntöjä. Ei ole olemassa myöskään vaihtoehtotiedettä. Ei vaihtoehtoanatomiaa, -biologiaa tai -fysiikkaa.

Kiinalainen lääketiede tarkoittaa ”perinteistä kiinalaista lääkintää”. Sillä ei ole juuri mitään tekemistä tieteen kanssa. Se on ikivanhaa puoskarointia, joka kehitettiin aikana, jolloin ruumiin toiminnoista ei tajuttu mitään.

Ruumiissa kuvitellaan majailevan näkymätöntä, mystistä elämän energiaa, Qitä. Lisäksi houreksitaan yinistä ja yangista.

Energia virtaa muka ruumiissa olevia kanavia, meridiaaneja pitkin. Sairaudet aiheutuvat energian häiriöistä. Alkujaan häiriöt johtuivat siitä, että Qi oli ollut seksisuhteessa mörköjen kanssa. Ei ihme, että energiatasapaino heittää häränpyllyä.

Perinteisimmässä kiinalaisessa lääkinnässä vaivat johtuivat niin sanotuissa meridiaaneissa piileskelevistä pahoista hengistä.

Puhemies Maon aikana kiinalaista lääkintää retusoitiin marxilais-maolaiseksi ”vallankumoukselliseksi lääkinnäksi”.

Nykyisin tunnettu ”perinteinen kiinalainen lääketiede” kasattiin erilaisesta roskasta vuosien 1950 ja 1975 välillä.

Homeopatia ja rukouksella parantaminen ovat vaikuttamatonta puoskarointia.

Markku Myllykangas

Professori

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Ei kiitos euromaidenyhteiselle budjetille

Junan tuomaa ja viemää vetovoimaa

Ilmastonmuutoksen ehkäisy luo menestyksellistä tulevaisuutta

Omalääkäri – paras lääkäri

Kohtuudella ja kotimaista

MetsästysSyöttisorsia ruokitaan ja sitten lahdataanSorsien syöttäminen ja syöttipaikalle metsästyksen nimissä teurastaminen on ikävää ja hyvin yleisesti harjoitettua metsästyksen alakulttuuria. ”Riistanhoidon” nimissä houkutellaan viattomat eläimet ruokail

Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Sähkömarkkinalaki sallii kyseenalaisia keinoja

KYSillä on viisi eri ruoka-annoskokoa potilaiden tarpeiden mukaan

Jos aikaa olisi jäljellävain muutama tunti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.